Ανακοίνωση Κλαδικής Καλλιτεχνών Θεάτρου ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ για το θάνατο της ηθοποιού Φλωρεντίας Δημητρίου

Η Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια και τη λύπη της για το θάνατο της ηθοποιού Φλωρεντίας Δημητρίου.

Η Φλωρεντία Δημητρίου, άρχισε τα πρώτα της καλλιτεχνικά βήματα, από τους θεατρικούς συντεχνιακούς θιάσους (μετέπειτα ΠΕΟ) σε ηλικία μόλις 15 χρόνων. Μαζί με τον αγαπημένο της σύζυγο Καλλή Δημητρίου ήταν πρωτεργάτες και αποτελούν κομμάτι της ιστορίας του κυπριακού θεάτρου. Υπήρξε βασικό στέλεχος και πρωταγωνίστρια του Θεάτρου Προμηθέας που ιδρύθηκε από την αριστερά για να προωθήσει την πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη του κυπριακού λαού. Συμμετείχε εθελοντικά σε δεκάδες παραστάσεις ανά το Παγκύπριο για να βοηθηθούν οικονομικά οι μορφωτικοί σύλλογοι σε διάφορες κοινότητες καθώς και για τη δημιουργία βιβλιοθηκών στα οικήματα τους. Συμμετείχε επίσης σε παραστάσεις που διοργανώνονταν προς στήριξη των απεργών στους μεγάλους απεργιακούς αγώνες του 48.

Η Κύπρος την είχε γνωρίσει ως μία ολοκληρωμένη ηθοποιό, πρωταγωνίστρια σε εκατοντάδες ρόλους στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, σε κωμωδίες και σε τραγωδίες, αυθεντική και γνήσια, είτε έπαιζε ρόλους στην επιθεώρηση, είτε ερμήνευε ρόλους από έργα μεγάλων δημιουργών παγκόσμιας εμβέλειας.

Συνεργάστηκε με σπουδαίους θεατράνθρωπους που μαζί με την ίδια υπήρξαν θεμελιωτές του Κυπριακού Θεάτρου. Ενδεικτικά μερικοί από τους ρόλους και σταθμούς της θεατρικής της πορείας ήταν:

- 1944. Προμηθέας. Πρώτος ρόλος στο ρωσικό έργο ΣΑΡΑΖΩΦ με σκηνοθέτη τον ελλαδίτη Βάζα, επίσης « Καινούργια ζωή» του Μπόργη. Συνεργάτες Νίκο Παστελλίδη, Γ. Πελαγία, Ανδρέα Μούστρα, Έλλη Παναγιώτου κ.α.

- 1946. Θέατρο Τέχνης που στεγαζόταν στο Λυρικό, «Έβδομος Ουρανός», «Ο όρκος του πεθαμένου» με συνεργάτες τον Εύη Γαβριηλίδη, Χάρη Χ’’Κυριάκο, Ανδρέα Μούστρα , Έλλη Παναγιώτου κ.α.

- 1948 Με την Ίδρυση της «Ελεύθερης Σκηνής» με έργα όπως « ο δεύτερος γάμος» , « ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας

- 1951. Κυπριακό Θέατρο με ιδρυτές τον Αχιλλέα Λυμπουρίδη και με βασικά στελέχη εκτός από τη Φλωρεντία και Καλλή, τους Νίκο Παντελίδη, Βλαδίμηρο Καυκαρίδη, Ανδρέα Φάντη, Ανδρέα Μαυρομάτη, Έλλη Παναγιώτου με εργα: «το ξύλο βγήκε από το Παράδεισο» «η αγάπη της Μαρικκούς» «το Φιντανάκι»

- 1961 ΟΘΑΚ . Έναρξη με το «θάνατο του Δαντόν» Διάφορα έργα και επιθεωρήσεις με βασικούς συνεργάτες τους Νίκο Παντελιδη, Έλλη Κυριακίδου, Δήμητρα Δημητριάδου, α. Μούστρα, Παπαπαρκίδη , Μαυρομάτη κ.α.

- 1971 ΘΟΚ Μερικά έργα « Αυλή των Θαυμάτων» «Όμηροι» «Δον Καμίλλο» «Καληνύχτα Μαργαρίτα», «Λυσιστράτη» και δεκάδες άλλα με βασικούς συνεργάτες τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Στέλιο Καυκαρίδη, Τζένη Γαιτανοπούλου, Χρίστο Παπαδόπουλο, Νεόφυτο Νεοφύτου, Σπύρο Σταυρινίδη, Σταύρο Λούρα και πολλούς άλλους αξιόλογους ηθοποιούς.

Διακρίθηκε για τον πλουραλισμό στις ερμηνείες της, που καταδεικνύουν το πηγαίο ταλέντο αλλά και τη σκληρή δουλειά που είχε κάνει, ώστε να ολοκληρωθεί και να καταξιωθεί ως καλλιτέχνης ξεχωρίζοντας για το ήθος, τον επαγγελματισμό και την ακεραιότητα της.

Από Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ

11/10/2018