Η υπηρεσία σκυβάλων και η αρχή της ίσης μεταχείρισης

Οφειλόμενη απάντηση στον Δήμαρχο Έγκωμης

Κάποιοι Δήμαρχοι μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Έγκωμης, κύριος Ζαχαρίας Κυριάκου, που ιδεολογικά υιοθετούν την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της απορρύθμισης της εργασίας, εφευρίσκουν διάφορα επιχειρήματα για να στηρίξουν τη φιλοσοφία τους.

Σε όλους τους Δήμους της Κύπρους λειτουργούν σήμερα 128 συνεργεία σκυβάλων από τα οποία μόνο 18 διαχειρίζονται ιδιώτες και αυτά σε Δήμους που μετεξελίχθηκαν από Κοινοτικά Συμβούλια που δεν είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν την υπηρεσία. Σε αυτές τις περιπτώσεις το Συνδικαλιστικό Κίνημα έθεσε θέμα στους Δήμους να δημιουργήσουν την δική τους υπηρεσία. Επομένως, δεν ευσταθεί το επιχείρημα του κύριου Δήμαρχου ότι δεν αντιδρούμε γιατί δεν είναι κάτι που το είχαν και θέλουν να το αναθέσουν σε ιδιώτες. Σήμερα βρίσκονται σε καλό δρόμο οι συζητήσεις με 4 από αυτούς τους Δήμους για να γίνει αυτή η υπηρεσία πλήρως δημοτική.

Ξέχνα επίσης ο κύριος Δήμαρχος να αναφέρει ότι όλοι οι μεγάλοι Μητροπολιτικοί Δήμοι έχουν τις δικές τους υπηρεσίες και ότι ο ίδιος και άλλοι δεν ανταποκρίθηκαν στις πρωτοβουλίες του Συνδικαλιστικού Κινήματος να συμπλεγματοποιήσουν την υπηρεσία με το αίσθημα ότι θα χάσουν μέρος της εξουσίας τους.

Όσον αφορά τα συνδικαλιστικά κεκτημένα εκείνο που διακυβεύεται είναι ο ίδιος ο θεσμός της οργάνωσης, των ρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων και μεσοπρόθεσμα η απώλεια ποιοτικών θέσεων εργασίας. Γι’ αυτό και δεν υιοθετείται η εισήγηση να μπαίνει όρος στους ιδιώτες για εφαρμογή των όρων απασχόλησης που περιλαμβάνει η Συλλογική Σύμβαση.

Όσον αφορά το κόστος συνειδητά παραβλέπει ότι εφόσον θα διατηρήσει τους εργαζόμενους τότε το ύψος της όποιας προσφοράς από τους ιδιώτες θα είναι επιπρόσθετο κόστος για τους Δήμους και θα επιβαρύνει τους δημότες. Οι δικές μας μελέτες επίσης βρίσκουν ότι το γενικό κόστος κατά συνεργείο είναι περίπου το ίδιο (δημοσιεύτηκαν σήμερα στοιχεία) και ρωτούμε τον κύριο Δήμαρχο τι θα γίνει όταν δημιουργηθούν ιδιωτικά μονοπώλια.

Είναι αφέλεια επίσης να ισχυρίζεται ότι η ποιότητα παροχής της υπηρεσίας μπορεί να συγκριθεί με αυτή που προσφέρουν οι δημοτικές υπηρεσίες. Για του λόγου το αληθές ας δώσει ένα γύρο στη Λακατάμια ή τον Ύψωνα ή έστω ας ρωτήσει τους πολίτες για να μάθει.

Επομένως, το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι που πάει «η Αρχή της Ίσης Μεταχείρισης»  για όλους τους δημότες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ωφελημάτων των εργαζομένων των Δήμων και αυτών του Ιδιωτικού Τομέα. Η μήπως η ανασφάλιστη εργασία και τα €700 για 12 ώρες μας ικανοποιεί;

Όσον αφορά δε την περίπτωση της Έγκωμης θέλω με όλο το σεβασμό να του υποβάλω κατά πόσο ο ίδιος σαν επανεκλεγής Δήμαρχος αναλαμβάνει τις ευθύνες του για τη λειτουργία της υπηρεσίας, για την οργάνωση, τη διοίκηση, τη στελέχωση και την ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων (όπως αναφέρεται σε σχετικό πρακτικό) κάτι που θα ήταν καλύτερο από το να ρίχνει τις ευθύνες στις Συντεχνίες γιατί οι εργαζόμενοι (ευτυχώς όταν χρειάζεται) έχουν το δικαίωμα σε άδειες ασθενείας.

Γενικά αν υιοθετήσουμε την πολιτική φιλοσοφία κάποιων Δημάρχων θα είχαμε Δήμους και Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς υπηρεσίες (θα τα έδιναν στους ιδιώτες), ξεχνώντας ότι οι Τοπικές Αρχές δημιουργήθηκαν σαν επίπεδο εξουσίας που οφείλουν να βρίσκονται κοντά και να υπηρετούν άμεσα τους πολίτες. Η μήπως οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στους ιδιώτες για τα προβλήματα τους;

Συμπερασματικά, οι εργαζόμενοι στο Δήμο Στροβόλου έδωσαν ένα ωραίο αγώνα για το καλώς νοούμενο συμφέρον των Δήμων, για ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις, για εργασία με αξιοπρεπείς όρους απασχόλησης και για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Από τη μια έδωσαν το μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους ότι μπορούν να υπερασπιστούν τους όρους απασχόλησης σε συνθήκες ασφάλειας και υγείας και από την άλλη κέρδισαν τη συμπάθεια των πολιτών.

Αντώνης Νεοφύτου

Γενικός Γραμματέας ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ

31 Ιουλίου 2018