Ομιλία Γ.Γ. ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση

Ομιλία Πάμπη Κυρίτση

Γενικού Γραμματέα ΠΕΟ

Στο συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ

Λευκωσία, 15 Μαΐου 2015

Αγαπητοί προσκεκλημένοι

Συνδέλφισσες/οι

Εκ μέρους της ΠΕΟ χαιρετίζω το 8ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό συνέδριο αφού πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι τόσο στους Ημικρατικούς Οργανισμούς όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής και ταξικής σύγκρουσης ανάμεσα στις δυνάμεις που επιχειρούν την βίαιη νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της κοινωνίας και της οικονομίας και τις δυνάμεις που αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή λιτότητα και τις μνημονιακές συνταγές και αγωνίζονται για πολιτικές ανάπτυξης και σεβασμού των κοινωνικών κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Μια σύγκρουση την οποία την καθορίζει η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει σήμερα ο κυπριακός λαός.

Την διετία 2013-2014 το ΑΕΠ της Κύπρου μειώθηκε κατά 2,1 δις ευρώ ή 10% ενώ η ανεργία είχε αύξηση το 2014 και παραμένει σε ποσοστά πάνω από 16% . Πέραν του 34% των νέων είναι άνεργοι και για πρώτη φορά μετά το 1974 η Κύπρος παρουσιάζει καθαρή μετανάστευση.

Η μακροχρόνια ανεργία έχει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στην Ε.Ε.

Το δημόσιο χρέος τη διετία 2013-14 αυξήθηκε κατά 3,5 δις ή 35%. Η απασχόληση έχει τη μεγαλύτερη μείωση σε ολόκληρη την Ε.Ε.. 240.000 άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ενώ 50.000 άνθρωποι εξαρτούν την καθημερινή τους επιβίωση από τα κοινωνικά παντοπωλεία.

Σε ζητήματα που άπτονται άμεσα ή έμμεσα της ποιότητας ζωής των εργαζομένων, όπως το ΓΕΣΥ, τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, το εύρος και η ποιότητα του κοινωνικού κράτους, έχουμε σοβαρά βήματα οπισθοχώρησης και στην διαχείριση τους από την κυβέρνηση, κυριαρχεί η αλαζονεία και ο αυταρχισμός.

Παράδειγμα η πρόσφατη αμφίβολης νομιμότητας Υπουργική απόφαση, η οποία επιβάλλει τη λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές. Η κυβέρνηση συντάσσεται έτσι με τους λίγους μεγάλους του λιανικού εμπορίου, έστω και αν αυτό τη φέρνει σε μετωπική σύγκρουση με τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους καταστηματάρχες καθώς και με την ίδια την βουλή των αντιπροσώπων.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες όπως τις έχουμε περιγράψει, οι εργοδότες αξιοποιούν τις συνθήκες φόβου και ανασφάλειας των εργαζομένων λόγω της μεγάλης ανεργίας, εντείνουν την εκμετάλλευση και καταστρατηγούν τα δικαιώματα που προκύπτουν μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις. Χρησιμοποιούν φτηνή εργατική δύναμη την οποία από τη μια εκμεταλλεύονται, ενώ από την άλλη την αξιοποιούν ως απειλή, για να υποσκάπτουν τους όρους και τις συνθήκες απασχόλησης γενικότερα στην αγορά εργασίας. Το ζήτημα της προστασίας της εργασίας αναδεικνύεται σε θέμα μεγάλης προτεραιότητας για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Απαιτούμε από τη πολιτεία να λάβει δραστικά μέτρα για να επανέλθει η κοινωνική ισορροπία σ’ ότι αφορά το πλαίσιο εργασίας και τους όρους και τις συνθήκες απασχόλησης. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μάχη ώστε να προωθηθεί νομοθετικά, η υποχρέωση σεβασμού και εφαρμογής από τους εργοδότες των συλλογικών συμβάσεων. Για όσα δε επαγγέλματα – κλάδους δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να καθορίζονται βασικοί όροι απασχόλησης όπως κατώτατος μισθός, δημόσιες αργίες, ωράριο εργασίας, φιλοδώρημα.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Όπως και η κατρακύλα των μισθών και η υπόσκαψη και συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας, έτσι και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου μέσα από την διαδικασία της ιδιωτικοποίησης των κερδοφόρων οργανισμών κοινής ωφέλειας, είναι μια από τις διαδρομές μέσα από την οποία υλοποιείται η νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας ώστε να μετακινείται ο πλούτος από τους πολλούς στους λίγους.

Η ΠΕΟ είναι ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις όχι μόνο γιατί έτσι προστατεύονται καλύτερα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ασφαλώς και γι’ αυτό.

Κυρίως όμως είμαστε εναντίον γιατί γνωρίζουμε ότι όταν τα αγαθά κοινής ωφέλειας περάσουν στα χέρια των ιδιωτικών μονοπωλίων, το λογαριασμό τον πληρώνει ακριβά ο καταναλωτής με διάφορους τρόπους, γιατί θεωρούμε ότι αυτά τα αγαθά πρέπει να βρίσκονται κάτω από κοινωνικό έλεγχο. Είμαστε εναντίον γιατί κάτω από τις σημερινές συνθήκες σε καμία περίπτωση δεν θα πρόκειται για προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά θα πρόκειται για ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

Εμείς λοιπόν γνωρίζουμε καλά γιατί είμαστε αντίθετοι με τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η κυβέρνηση όμως πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις.

Είναι για να εισπραχτούν 1,4 δισεκατομμύρια ώστε να ανταποκριθεί η χώρα στα χρέη της; O Υπουργός απαντά όχι. Δεν είναι λέει εισπρακτικός ο λόγος αλλά διαρθρωτικός.

Αυτό όμως σημαίνει ότι ο κύριος Αναστασιάδης, παραπλάνησε προεκλογικά τους εργαζόμενους, τους οποίους είχε διαβεβαιώσει ακόμα και με προσωπικές επιστολές, ότι είναι αντίθετος με τις ιδιωτικοποιήσεις. Μετεκλογικά επαραπλάνησε και την Βουλή αφού άλλους λόγους επικαλέστηκε για να περάσει ο νόμος για τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλους επικαλείται τώρα.

Έχοντας όλα αυτά υπ’ όψιν, η ΠΕΟ θεωρεί ότι για λόγους ουσίας αλλά και για λόγους πολιτικής τάξης και πολιτικής ηθικής, πρέπει να σταματήσει άμεσα η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων, γι’αυτό απευθύνουμε έκκληση στα κόμματα και την νομοθετική εξουσία. Ο νόμος που ψηφίστηκε με διαφορετικά δεδομένα και ουσιαστικά με παραπλάνηση, πρέπει να ανασταλεί. Ταυτόχρονα να προωθηθεί μέσα από τον αναγκαίο κοινωνικό διάλογο, πλαίσιο εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της λειτουργίας αυτών των οργανισμών και να υπάρξει συγκεκριμένος σχεδιασμός για αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους στην ευρύτερη αναπτυξιακή προσπάθεια.

Με την ευκαιρία που είναι εδώ και συνδικαλιστές από άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις στο χώρο των Ημικρατικών Οργανισμών, θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη αλλά και τα συγχαρητήρια μας, για το γεγονός ότι το τελευταίο ιδιαίτερα χρονικό διάστημα, κινητοποιούνται στη βάση αρχών, για να υπερασπιστούν τους οργανισμούς τους προβάλλοντας την κοινωνική διάσταση του αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

Με πρόσχημα αυτές τις αντιδράσεις των εργαζομένων ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των οργανισμών τους, βλέπουμε με ανησυχία να είναι σε εξέλιξη και μια νέα απόπειρα για ποινικοποίηση των απεργιών. Η κυβέρνηση με τις τοποθετήσεις της τροφοδοτεί αυτή τη προσπάθεια. Δεν είναι τυχαίο ότι την επόμενη των δηλώσεων του Πρόεδρου και του Υπουργού Οικονομικών που εξέφραζαν την δυσαρέσκεια τους από τις απεργίες στα λιμάνια, η ΟΕΒ είχε και έτοιμο νομοσχέδιο και το έστειλε στον Πρόεδρο. Ελπίζουμε ότι η προσπάθεια ποινικοποίησης της απεργίας να μην αποτελεί προμήνυμα νέων επιθέσεων κατά των εργαζομένων. Επαναλαμβάνουμε ξανά ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ποινικοποίησης της απεργίας και καταστρατήγησης του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, θα τύχει από την πλευρά μας της ανάλογης απάντησης.

Η πολιτική της σκληρής λιτότητας, οδηγεί σε στραγγαλισμό και σε αδυναμία ανταπόκρισης στο σημαντικό τους ρόλο, και βάζει σε δοκιμασία τις εργασιακές σχέσεις και στον τομέα της Τ.Α.. Η διέξοδος στο θέμα του εκσυγχρονισμού και της αναδιάρθρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας μας, δεν βρίσκεται στην ενίσχυση της εξάρτησης και στην υποβάθμιση του ρόλου και της υπόστασης των Οργανισμών ΤΑ, αλλά βρίσκεται στην στήριξη τους από το κεντρικό κράτος και στην ενίσχυση της αυτοτέλειας τους, θεσμικής και οικονομικής και βεβαίως στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της συνέργειας και της συνεργασίας για περισσότερη παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα στο κοινωφελές τους έργο.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Οι πολύ δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνει ο λαός μας ασφαλώς δεν μας αποπροσανατολίζουν από τον βασικό μας στόχο που παραμένει η λύση του Κυπριακού.

Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε την επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών. Είναι ο μόνος δρόμος για συμφωνία ανάμεσα στις δυο κοινότητες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο μέλλον για την χώρα και το λαό μας.

Η ανατροπή την οποία επέβαλε με την ψήφο της η τουρκοκυπριακή κοινότητα, παραμερίζοντας τον Ερογλου και αναδεικνύοντας ως νέο ηγέτη της τον Μουσταφά Ακιντζι, μας επιτρέπει να είμαστε πιο αισιόδοξοι γι’ αυτό το νέο γύρω των διαπραγματεύσεων.

Εμείς εργαζόμαστε συστηματικά, μαζί με τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις, στηρίζοντας με την κοινή μας δράση τον αγώνα για την επανένωση του τόπου και του λαού μας και συμβάλλοντας στη δημιουργία των καλύτερων δυνατών προϋποθέσεων μέσα στους εργαζόμενους, όχι μόνο για την επίτευξη λύσης λειτουργικής και βιώσιμης, αλλά και για την επόμενη μέρα, της εφαρμογής της λύσης και της ειρηνικής συμβίωσης στα πλαίσια του κοινού κυπριακού κράτους.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό μου θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ΠΕΟ θα είναι με συνέπεια και σταθερότητα δίπλα στους εργαζόμενους στους Οργανισμούς κοινής ωφέλειας αλλά και στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και θα στηρίξει με συνέπεια και μαχητικότητα την ΣΗΔΗΚΕΚ στις μάχες που μας περιμένουν.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο συνέδριο σας, το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα συμβάλει δημιουργικά στην ενίσχυση των αγώνων των δυνάμεων της εργασίας, για καλύτερες συνθήκες ζωής και δουλειάς, στα πλαίσια μιας επανενωμένης κοινής πατρίδας όλων των παιδιών της.