Εισηγητική Ομιλία Γ.Γ. ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ στο 9ο Παγκύπριο Συνέδριο 11/04/2019

Αγαπητοί Συναδέλφισσες/Συνάδελφοι

Αγαπητοί Προσκεκλημένοι

Αγαπητοί Φίλοι

Θεωρώ ότι το καλωσόρισμα των προσκεκλημένων δεν αποτελεί τυπική διαδικασία γιατί συνδέεται άμεσα με το περιεχόμενο του Συνεδρίου.

Η παρουσία των μελών του Ε.Σ. της ΠΕΟ με επικεφαλής τον Γ.Γ. της συνάδελφο Πάμπη Κυρίτση αποτυπώνει την προσήλωση της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ στις αρχές του ταξικού Συνδικαλιστικού Κινήματος και την ταύτιση της με τους αγώνες και την ενιαία δράση του.

Ο ρόλος των Ημικρατικών Οργανισμών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη, την οικονομία και τη διαμόρφωση πολιτικών δικαιολογεί από μόνος του την παρουσία του Κράτους γι’ αυτό ευχαριστούμε τον Υπουργό Οικονομικών κύριο Χάρη Γεωργιάδη για την αποδοχή της πρόσκλησης μας.

Για τους ίδιους λόγους προσκαλέσαμε επίσης εκπροσώπους της Βουλής, γι’ αυτό καλωσορίζουμε την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου.

Άμεσα συνεργάτες μας και κοινωνικοί εταίροι είναι οι Αρχές των Οργανισμών του Δημοσίου γι’ αυτό και μας χαροποιεί η παρουσία των Προέδρων, των Δημάρχων, Γενικών Διευθυντών, Δημοτικών Γραμματέων και άλλων Αξιωματούχων. Ευχαριστούμε όλους για την παρουσία τους.

Φυσιολογικά μαζί μας παρευρίσκονται και οι στενοί συνεργάτες μας των άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, Αντρέας Ηλία Γ.Γ. της ΟΗΟ-ΣΕΚ και Λάζαρος Λαζάρου εκ μέρους της ΠΟΑΣ. Βρίσκετε επίσης μαζί μας και ο Μιχάλης Αντωνίου από την ΟΕΒ. Βέβαια δεν μπορούσε να απουσιάζει το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας γι’ αυτό έχουμε μαζί μας τον αγαπητό Ξένιο Μάμα.

Φέτος κλείνουμε 30 χρόνια στενής συνεργασίας και κοινής δράσης με την Τουρκοκυπριακή Οργάνωση BES γι’ αυτό όπως σε κάθε Συνέδριο παρευρίσκονται μαζί μας αντιπροσωπία τους με επικεφαλή τον Πρόεδρο τους Mustafa Yalinkaya. Τους χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τονίζοντας τη σημασία της συνέχισης του κοινού αγώνα για μια ενωμένη Κύπρο.

Μαζί μας οι εκπρόσωποι των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων από την Ελλάδα ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕ-ΔΕΥΑ και ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ, της Ομοσπονδίας εργαζομένων της MOL Ουγγαρίας και την Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Δημόσια Υπηρεσία της Σερβίας. Η παρουσία τους υπογραμμίζει τη σημασία του κοινού αγώνα και της αλληλεγγύης των εργαζομένων γι’ αυτό θα τους καλωσορίσουμε ιδιαίτερα στη συνέχεια.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Τυπική διαδικασία δεν είναι επίσης να τονίζουμε τη σημασία του κάθε Συνεδρίου γιατί στην πραγματικότητα καταγράφουμε μέρος της ιστορικής πορείας του Συνδικαλισμού στην προκειμένη περίπτωση και του ρόλου των Δημοσίων Οργανισμών. Αυτά καταγράφουμε τα τελευταία 35 χρόνια και θα συνεχίσουμε να καταγράφουμε. Ένα είναι βέβαιο ότι σε αυτή την ιστορική διαδρομή η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ έβαλε βαθιά τη σφραγίδα της και την υπογραφή της και σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, μισθούς και ωφελήματα και σε ότι αφορά τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα, του ρόλου και της αποστολής των Οργανισμών. Για τη στήριξη των Οργανισμών καταγράφουμε κατά συγκεκριμένο τρόπο μια συνεχή προσπάθεια με απόψεις, μελέτες, εισηγήσεις και δυναμικούς αγώνες σε αντιπαράθεση με την αντίθετη δογματική φιλοσοφική άποψη η οποία θεοποιεί τον ιδιωτικό τομέα με ταυτόχρονη απαξίωση του ρόλου, της αποστολής του δημόσιου τομέα ακόμα και όταν εμφανώς υπάρχουν θετικά και ουσιαστικά αποτελέσματα.

Εννοούμε τη λέξη «δογματική» γιατί συνειδητά κάποιοι κλείνουν τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα και κυρίως δεν σέβονται την κατ’ επανάληψη τοποθέτηση της πλειοψηφίας της Βουλής και της κοινωνίας ενάντια στις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες για ιδιωτικοποίηση και αποξένωση της δημόσιας περιουσίας.

Εμείς εκτιμούμε ότι οι οικονομικές κρίσεις είναι σύμφυτο φαινόμενο του καπιταλιστικού συστήματος. Από τη βιομηχανική επανάσταση του 19ου αιώνα και τη στυγνή εκμετάλλευση των εργατών, την αντίδραση τους και τη δημιουργία συνθηκών ταξικής πάλης που οδήγησαν στη σοσιαλιστική επανάσταση του 1917, τους παγκόσμιους πολέμους και την οικονομική κρίση του 1929, τον νεοφιλελευθερισμό των Θάτσερ - Ρήγκαν, τη «Νέα Τάξη Πραγμάτων» και την παγκοσμιοποίηση, έχει ξεκαθαρίσει στο μυαλό μας ποιοι είμαστε και με ποιους έχουμε να κάνουμε. Γιατί είδαμε και βλέπουμε τι έκαναν στους λαούς της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Γιατί ξέρουμε τι θέλουν αυτοί που επιβάλλονται στις χώρες οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά.

Σήμερα περισσότερο από 10 χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης έχει αποδειχτεί ότι αυτή δεν οφειλόταν στην Κύπρο και τον Χριστόφια αλλά την παγκοσμιοποιημένη καπιταλιστική νεοφιλελεύθερη οικονομία, την εμπορευματοποίηση του χρήματος και τις τράπεζες. Βεβαίως, υπήρχαν προβλήματα και παθογένειες και βεβαίως έστω και αν δεν εξαρτώντο από εμάς τα αίτια της θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα. Μέτρα όμως που θα τα αποφασίζαμε εμείς και όχι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Τρόικα. Μέτρα ισορροπημένα που δεν θα σταματούσαν την ανάπτυξη της οικονομίας, δεν θα δημιουργούσαν φτώχεια, ανεργία και δεν θα ξήλωναν τον κοινωνικό ιστό. Οι ισχυροί της Ε.Ε. ήθελαν όμως να μας τα επιβάλουν και η Κυβέρνηση είπε ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά. Προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω. Μας είπε ότι θα μπορούσε να ήταν και το δικό της οικονομικό πρόγραμμα. Το κούρεμα δηλαδή, οι περικοπές στην υγεία, την παιδεία, τις κοινωνικές παροχές, τους μισθούς. Τα λεγόμενα μέτρα λιτότητας συνοδευμένα με τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα Δημόσιου Πλούτου. Η επιβολή τους ήταν προγραμματισμένη. Μας τα έλεγε το Δ.Ν.Τ. και οι θιασώτες αυτής της πολιτικής στις εκθέσεις τους κάθε χρόνο για δεκαετίες πριν. Η κρίση ήταν η αφορμή. Όλα αυτά τα είπαμε και τα καταγράψαμε το 2015 στο προηγούμενο Συνέδριο. Η δική μας επιλογή ήταν ο αγώνας και η αντίδραση. Όχι η παθητική αποδοχή. Θελήσαμε λοιπόν να αντισταθούμε και να αγωνιστούμε ενωμένοι, συμβαδίζοντας με την κοινωνία να ανατρέψουμε τις συνέπειες της κρίσης.

  • Μαζί με την ΠΕΟ και άλλες πολιτικές δυνάμεις αγωνιστήκαμε για ορθολογική ισορροπημένη ανάπτυξη και επαναφορά του Κράτους Πρόνοιας.

  • Παλέψαμε για τη δική μας αλήθεια κόντρα στην πολιτική της απαξίωσης των πάντων για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των εργαζομένων στο Συνδικαλιστικό Κίνημα αποβάλλοντας το φόβο και την ανασφάλεια που σκόπιμα τους δημιούργησε η επιβολή των Μνημονιακών μέτρων. Καταδείξαμε που υπάρχει διαφθορά και διαπλοκή και φωνάξαμε ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Οργάνωση, Συνδικαλισμός και Ταξική πάλη δεν μπορεί να συμβαδίζουν με τη διαφθορά, τη διαπλοκή και το λαϊκισμό. Αγωνιζόμαστε να αποδείξουμε τα αυτονόητα, ότι οι εργαζόμενοι της Τ.Α. και των άλλων Οργανισμών δεν είναι προνομιούχοι τεμπέληδες και χαραμοφάηδες. Ότι οι Οργανισμοί έχουν ρόλο, αποστολή, πρόσφεραν και θα συνεχίσουν να προσφέρουν.

  • Η κοινωνία χωρίς την αποδοχή και το σεβασμό στους θεσμούς κινδυνεύει. Το εργαλείο της απαξίωσης χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται σκόπιμα και προμελετημένα για την εξυπηρέτηση πολιτικών και άλλων συμφερόντων. Η Κυβέρνηση, η Βουλή, η Νομική Υπηρεσία, τα ΜΜΕ, η δικαιοσύνη, οι ανεξάρτητοι θεσμοί, τα κόμματα, οι Οργανώσεις κ.α. απαξιώθηκαν χωρίς καμία εξαίρεση. Απαξιώνουμε όλοι, όλους και όλα. Εμείς επισημάναμε έγκαιρα αυτή την παγίδα και θέσαμε μέσα στους στόχους μας να προστατεύσουμε τους θεσμούς και να αντιπαλέψουμε αυτό το φαινόμενο συμπεριφερόμενοι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αλλά και αποφασιστικότητα αναλαμβάνοντας πολλές φορές ευθύνες και πρωτοβουλίες που δεν μας ανήκαν.

Πρώτιστό μας όμως καθήκον ήταν η προστασία του θεσμού των εργασιακών σχέσεων, του δικαιώματος οργάνωσης και των συλλογικών συμβάσεων. Επιμένουμε στο θεσμό της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και της διαβούλευσης. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όλα αυτά παραβιάστηκαν τα τελευταία χρόνια. Αρκετά νομοσχέδια, προτάσεις, αποφάσεις, παραβίαση προνοιών συλλογικών συμβάσεων και ενέργειες που αφορούσαν τις εργασιακές σχέσεις και τους εργαζόμενους προωθούνταν χωρίς να προηγείται διάλογος και διαβούλευση. Τα αντιμετωπίσαμε υπεύθυνα, με επιμονή, τεκμηρίωση και αποφασιστικότητα και έτσι θα συνεχίσουμε να τα αντιμετωπίζουμε.

  • Τα χρόνια που προηγήθηκαν ήταν και η περίοδος έντονης δράσης και αγώνα των εργαζομένων να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση των μεγάλων κερδοφόρων Οργανισμών. Οι Οργανισμοί αυτοί έδωσαν πάνω από 1.2. δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια στο Κράτος. Η αξία της περιουσίας τους μερικά δισεκατομμύρια ευρώ. Ανεκτίμητη η εμπορική τους αξία. Προσφέρουν ποιοτικές σύγχρονες υπηρεσίες με καθολική πρόσβαση σε όλους. Συσσώρευσαν τεχνογνωσία και στηρίζουν ομάδες πληθυσμού, φοιτητές, στρατιώτες κ.α. Επενδύουν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου. Από το 2004 δοκιμάστηκαν με επιτυχία στον ανταγωνισμό με δυσμενείς όρους και έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές. Υπάρχει μια ιδεολογική και πολιτική εμμονή από κάποιους να τους ιδιωτικοποιήσουν. Το δημόσιο συμφέρον όμως δεν έχει ιδεολογία και δεν μπορεί να θυσιάζεται με τέτοιες εμμονές. Όπως στην περίπτωση της παραχώρησης των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμανιού Λεμεσού σε ιδιώτες. Με την εκ προοίμιού αύξηση των τελών και με την επιβολή πλαφόν στις δραστηριότητες του λιμανιού Λάρνακας το δημόσιο έχει απώλειες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα το «μεγάλο» επιχείρημα που ήταν η αύξηση του κύκλου εργασιών κατέρρευσε αφού αντί αύξησης οι δραστηριότητες μειώθηκαν σχεδόν στο μισό. Η χρηστή διοίκηση και η διαφάνεια επιβάλλουν να δοθούν τα ακριβή στοιχεία στη δημοσιότητα και να υπάρξει η ανάλογη λογοδοσία στους πολίτες.

Η Κυβέρνηση έκλεισε τις Κυπριακές Αερογραμμές, την Αρχή Κρατικών Εκθέσεων Κύπρου, το Σ.Α.Π. κ.α. Το Κράτος οφείλει να αξιολογήσει το αποτέλεσμα, τις επιπτώσεις, τις ελλείψεις και το κόστος στην οικονομία και στους πολίτες. Μέχρι το 2012 η Επιτροπή Σιτηρών ήταν κερδοφόρα με τεράστια περιουσία και 16 εκατομμύρια ευρώ αποθεματικά. Σήμερα η Ε.Σ. πνέει τα λοίσθια με εξαντλημένα τα αποθεματικά της και ελάχιστο μερίδιο αγοράς. Ούτε το σχεδιασμό που έκανε η Κυβέρνηση για το κλείσιμο της δεν κατάφερε να υλοποιήσει. Αφέθηκε να κλείσει από μόνη της.

Η πολιτική για τη δημιουργία Υφυπουργείων προκάλεσε το κλείσιμο του ΚΟΤ. Εμείς δώσαμε τεκμηριωμένες προτάσεις για τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού με επιτελικές αρμοδιότητες στρατηγικής, οριζόντιας πολιτικής και διαχείρισης κρίσεων για να παραμείνει ο ΚΟΤ με την ευελιξία, την αντιπροσωπευτικότητα και τη τεχνογνωσία του να συνεχίσει να προσφέρει. Σήμερα βιώνουμε τους πρώτους μήνες λειτουργίας του Υφυπουργείου και δυστυχώς τα μηνύματα δεν είναι θετικά. Δείγματα γραφής εις βάρος του Δημοσίου είδαμε και με την απόφαση να τερματισθεί η προβολή διαφημίσεων από το ΡΙΚ.

Μεγάλο κεφάλαιο της περιόδου που πέρασε ήταν και το θέμα της μεταρρύθμισης της Τ.Α. Η Κυβέρνηση πρότεινε τη δημιουργία 5 Δήμων Παγκύπρια. Ακολούθως, συμφώνησε να παραμείνουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες με μοναδικές αρμοδιότητες όμως την τέλεση γάμων και εκδηλώσεων. Κατατέθηκε νομοσχέδιο για δημιουργία Επαρχιακών Οργανισμών και ετοιμάζονται τροποποιητικά νομοσχέδια των Περί Δήμων και Κοινοτήτων Νόμων. Οι προτάσεις αφορούν τη μείωση των Δήμων και τη δημιουργία των Συμπλεγμάτων Υπηρεσιών Κοινοτήτων. Εμείς και σε αυτή την περίπτωση δώσαμε και δημοσιοποιήσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για ορθολογιστική και φιλική προς τον πολίτη μεταρρύθμιση με βασικές αρχές τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Τ.Α., την εγγύτητα και την εμβάθυνση της Δημοκρατίας καθώς και την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια.

  • Η απαγόρευση των προσλήψεων, η παγοπόιηση των θέσεων εργασίας και οι αφυπηρετήσεις μεγάλων αριθμών εργαζομένων δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στη διοίκηση και λειτουργία των Οργανισμών κυρίως αυτών της Τ.Α. Αποτέλεσμα ήταν με την προτροπή σε πολλές περιπτώσεις και της Κυβέρνησης να προσφεύγουν στην αγορά υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών τους. Η τακτική αυτή απορρύθμισε τις εργασιακές σχέσεις και δημιούργησε εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων. Στόχος των ενεργειών μας τα τελευταία δύο χρόνια ήταν η αποπαγοποίηση των προσλήψεων και των κενών θέσεων εργασίας. Παράλληλα, επιδιώξαμε τη ρύθμιση των όρων απασχόλησης όσων προσλαμβάνονταν με διάφορα καθεστώτα αλλά στην ουσία η εργασιακή τους σχέση ήταν αυτή του εργοδοτούμενου. Το πρόβλημα αυτό συνεχίζεται γι’ αυτό καλούμε Κυβέρνηση και Βουλή να καταργήσουν εντελώς τον σχετικό νόμο και να αφήσουν τους Οργανισμούς να ανασάνουν.

  • Μετά και την απόφαση του έκτακτου Συνεδρίου της ΠΕΟ τον Δεκέμβρη του 2015 για αντεπίθεση και επανάκτηση των απολεσθέντων μισθών και ωφελημάτων επιδιώξαμε με συντονισμένες προσπάθειες με την ΟΗΟ-ΣΕΚ και πετύχαμε την έναρξη διαλόγου με την Κυβέρνηση ο οποίος κατέληξε στη Συμφωνία Πλαίσιο που προνοούσε το σταδιακό τερματισμό των αποκοπών από την 1/7/2018-31/12/2022.

Στην ίδια Συμφωνία υπάρχει πρόνοια να ενταχθούν οι νεοεισερχόμενοι και οι αορίστου χρόνου εργαζόμενοι σε Ταμεία Προνοίας. Η συζήτηση για το θέμα αυτό έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται σύντομα το αποτέλεσμα της. Η Συμφωνία Πλαίσιο αφορούσε την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων 2015-2018. Προηγήθηκε επίσης συμφωνία η οποία εφαρμόστηκε από 1/3/2017 για επαναφορά μέρους του ποσοστού υπολογισμού των υπερωριών και άλλων επιδομάτων.

Σε αυτό το σημείο θέλω να σχολιάσω δύο πρόσφατες εξελίξεις. Η μια που αφορούσε τη μονομερή παρέμβαση του Υπουργικού Συμβουλίου στον τρόπο διευθέτησης των προνοιών των συλλογικών συμβάσεων για τα Σχέδια και τα Ταμεία Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης σε σχέση με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και η άλλη που αφορά αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου με τις οποίες κηρύχθηκαν αντισυνταγματικοί οι Νόμοι για τις αποκοπές από τις συντάξεις και τους μισθούς, την παγοποίηση των προσαυξήσεων και την εισφορά του 3% έναντι των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων. Όσον αφορά την Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη δηλώσαμε και στη σύσκεψη στο Προεδρικό ότι δεν αποδεχόμαστε τις μονομερείς αποφάσεις και ότι η όποια διαφοροποίηση ή προσαρμογή των προνοιών των συλλογικών συμβάσεων μπορεί να προέλθει μόνο με ξεχωριστές Συμφωνίες στην κάθε περίπτωση, διατηρώντας το δικαίωμα να καταλήξουμε με τους Οργανισμούς μας στον τρόπο διαχείρισης του ωφελήματος. Την ίδια ώρα δηλώσαμε και επαναλαμβάνουμε και σήμερα ότι θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας για το ΓΕΣΥ.

Για την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου δηλώσαμε και καλούμε όλους να πράξουν το ίδιο, σεβασμό στην απόφαση αλλά και του δικαιώματος της Κυβέρνησης να εφεσιβάλει την απόφαση καθώς και την ετοιμότητα μας ανάλογα με τις εξελίξεις να σχολιάσουμε, να διαβουλευτούμε και να συζητήσουμε τον τρόπο που η Κυβέρνηση τελικά θα επιλέξει να διαχειριστεί σε νόμιμα πλαίσια το θέμα.

Εμείς απλώς να υπενθυμίσουμε ότι το 2012 δηλώναμε έτοιμοι να επωμισθούμε στη βάση Κοινωνικής Συμφωνίας το μερίδιο που μας αναλογούσε για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά δεν εισακουστήκαμε με αποτέλεσμα την επιβολή μέτρων με Νομοθεσίες.

Συναδέφισσες, Συνάδελφοι

Αύριο θα συζητήσουμε μεταξύ άλλων την πολιτική των διεκδικήσεων μας για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων που ήδη έληξαν με βάση τη συμφωνία πλαίσιο στις 31/12/2018. Έχουμε μπροστά μας τις αποφάσεις της ΠΕΟ και τις προτάσεις του απερχόμενου Δ.Σ. όπως καταγράφονται στην έκθεση δράσης. Αποφάσεις και προτάσεις που στηρίζονται πάνω στα οικονομικά δεδομένα, την ανάγκη επαναφοράς όλων των ωφελημάτων στα επίπεδα του 2012 και την άρση των στρεβλώσεων που δημιουργήθηκαν. Τα θέματα που τίθενται υπό συζήτηση είναι οι αυξήσεις στις κλίμακες μισθοδοσίας που είναι καθηλωμένες για 10 χρόνια, η αποκατάσταση των επιπτώσεων από την παγοποίηση των προσαυξήσεων, οι υπερωρίες και τα επιδόματα, τα κοινωνικά ωφελήματα, η φορολόγηση του εφάπαξ, οι πρόνοιες για μειωμένη κατά 12% σύνταξη, τα Ταμεία Προνοίας, το καθεστώς και οι όροι απασχόλησης των εργαζομένων αορίστου χρόνου, η αγορά υπηρεσιών, η απορρύθμιση των σχέσεων εργασίας κ.α. Το Συνέδριο θα πάρει αποφάσεις και θα θέσει στόχους. Η υλοποίηση τους όμως προϋποθέτει προγραμματισμό, αποφασιστικότητα και αγώνα. Χρειαζόμαστε ισχυρή οργάνωση, συντονισμό, συνεργασία, ενότητα και κοινή στόχευση. Η συλλογικότητα και η συμμετοχή της βάσης, του συνόλου δηλαδή των εργαζομένων αποτελεί την εγγύηση της επιτυχίας.

Ο διάλογος, η συζήτηση και οι αποφάσεις που θα πάρουμε θα έχουν περισσότερη αξία αν όλοι εμείς τα μεταφέρουμε και τα κάνουμε υπόθεση όλων των μελών τα οποία άλλωστε εκπροσωπούμε με την παρουσία μας στο Συνέδριο.

Το νέο Δ.Σ. θα έχει επίσης την ευθύνη να βελτιώσει τη λειτουργία της Συντεχνίας δίνοντας έμφαση στις Τοπικές και Κλαδικές Επιτροπές.

Σχέσεις με Τ/Κ BES

Στα 30 χρόνια της συνεργασίας μας με την Τ/Κ Οργάνωση BES που δραστηριοποιείται στην Τ.Α κάναμε πολλά. Αλληλοενημέρωση, κοινές εκδηλώσεις, ανταλλαγή επισκέψεων, συμμετοχή στα Συνέδρια και ετήσια προγράμματα συνεργασίας. Κυρίως όμως σταθήκαμε στο θέμα του κοινού στόχου για επανένωση της Κύπρου. Να συμβάλουμε δηλαδή με τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης λύσης και αργότερα στην εφαρμογή της. Τα 30 χρόνια συνεργασίας αποτελούν εγγύηση ότι οι δύο Συντεχνίες θα συνεχίσουν τις προσπάθειες και τον αγώνα μέχρις ότου Ε/Κ και Τ/Κ πετύχουν να ζήσουν μαζί ειρηνικά σε μια ενωμένη κοινή πατρίδα.

Διεθνείς Σχέσεις

Η δομή της ΣΗΔΗΚΕΚ και οι Κλάδοι που εκπροσωπεί της δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύσσει σχέσεις με αντιστοίχους Κλάδους ή Συνδικάτα του Εξωτερικού αξιοποιώντας και τη συμμετοχή της ΠΕΟ στην Π.Σ.Ο.

Πέραν από αυτό η ΣΗΔΗΚΕΚ έχει αναπτύξει στενές και μακροχρόνιες σχέσεις με Συνδικάτα από την Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Σερβία. Οι σχέσεις αυτές εμπλουτίζουν τις εμπειρίες μας και συμβάλλουν στην ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων.

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Συναδέλφισες, Αγαπητοί φίλοι προσκεκλημένοι.

Σήμερα νιώθω ιδιαίτερα αισθήματα χαράς, συγκίνησης και ικανοποίησης γιατί μετά από 32 χρόνια στη ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ από τα οποία 22 στο τιμητικό πόστο του Γ.Γ. αποχωρώ από την ενεργό δράση. Ο Συνδικαλισμός για μένα δεν αποτελούσε σε καμία περίπτωση επιδίωξη. Προέκυψε και εξελίχθηκε σε εμπειρία ζωής γιατί αυτό που υπηρετεί είναι κάτι παραπάνω από ζωή. Είναι πολλές ζωές.

Σε αυτή μου την πορεία προσπαθούσα να λειτουργήσω συλλογικά, ανθρώπινα, να ακούω, να σέβομαι, να μην υποτιμώ κανένα, να δέχομαι την κριτική.

Προσπαθούσα να διαχειριστώ το πάθος μου για το δίκαιο και την αγανάκτηση μου για την αδικία, να υπηρετώ τους στόχους που θέταμε μαζί, να έχω υπομονή αλλά και να επιμένω. Ποτέ όμως δεν κατάφερα να αποβάλω το άγχος που με συνόδευε, ούτε να απαλλαγώ το βαρύ αίσθημα ευθύνης που ένιωθα και για το πιο ασήμαντο θέμα. Η οργάνωση και η υποκίνηση των εργαζομένων στον αγώνα και τη διεκδίκηση είναι για μένα το Α και το Ω του Συνδικαλισμού.

Για όλα αυτά θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη, τα στελέχη μας και τους συναδέλφους στο μηχανισμό και τα σώματα της Συντεχνίας γιατί ένιωθα να με συνοδεύει καθημερινά η αγάπη και η εκτίμηση τους. Σε κάθε περίπτωση θα βρίσκομαι κοντά και δίπλα τους για ότι χρειαστεί.

Να ευχαριστήσω τον Γ.Γ. της ΠΕΟ χωρίς τη στήριξη του οποίου πιθανόν να μην άντεχα να συνεχίσω μέχρι σήμερα καθώς και την ηγεσία της ΠΕΟ για τη συνεργασία τους.

Να ευχαριστήσω τους συνεργάτες και συνομιλητές στην Κυβέρνηση, τη Βουλή, τους Οργανισμούς και τους Δήμους.

Τους δεκάδες συνδικαλιστές που συνεργάστηκα από όλες τις Συντεχνίες στους Οργανισμούς και ιδιαίτερα το φίλο Αντρέα Ηλία.

Στα πολλά χρόνια συνεργασίας που είχαμε με τους Τ/Κ συναδέλφους της BES, τους Έλληνες της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕ-ΔΕΥΑ, ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ, τους Ούγγρους της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στη MOL και τους Σέρβους της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στη Δημόσια Υπηρεσία η συνεργασία μας μετατράπηκε σε φιλία και αδελφική σχέση. Τους ευχαριστώ όλους για ότι μου έδωσαν και έμαθα από αυτούς.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου για τη στήριξη τους και την ανοχή που μου έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια. Τη σύζυγο μου και τις τρεις μου κόρες οι οποίες με κάνουν καθημερινά περήφανο.

ΖΗΤΩ ΤΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΜΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΖΗΤΩ Η ΠΕΟ

Αντώνης Νεοφύτου