Ανακοινώσεις

You are here:Αρχική»Ανακοινώσεις»Ανακοίνωση Συντεχνιών Υπαλλήλων Αρχής Λιμένων Κύπρου με αφορμή ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ

Ανακοίνωση Συντεχνιών Υπαλλήλων Αρχής Λιμένων Κύπρου με αφορμή ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ

Με αμείωτο ενδιαφέρον αλλά και μεγάλη έκπληξη παρακολουθούμε το όψιμο ενδιαφέρον μέρους των Μ.Μ.Ε για τα τεκταινόμενα στην Αρχή Λιμένων Κύπρου. Δεν θα αναφερθούμε στο υποτιθέμενο σκάνδαλο, αφού τέθηκε υπό διερεύνηση από το Υπουργικό Συμβούλιο. Με αφορμή αυτό όμως θέλουμε να κάνουμε ορισμένες παρατηρήσεις:

  1. Οι δηλώσεις από κρατικούς αξιωματούχους στο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Σίγμα, αλλά και οι κατά καιρους προσπάθειες που γίνονται από τρίτους με σκοπό την εξάλειψη των οικονομικών πόρων της Αρχής, με απώτερο σκοπό τη διάλυση του επιχειρησιακού τμήματος της Αρχής δεν μας βρίσκουν σύμφωνους.

  1. Οι ευαισθησίες/απειλές που ξαφνικά εκτοξεύουν κρατικοί αξιωματούχοι όσον αφορά πιθανές αγωγές εναντίον του κράτους και καταβολή αποζημιώσεων σε τρίτους μέσω της επίμαχης ή άλλων συμφωνιών που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, αφενός προκαλούν εντύπωση και συναμα έκπληξη και αφετέρου δεν ευσταθούν, δημιουργώντας ουσιαστικά και πιθανόν σκόπιμα λανθασμένες εντυπώσεις για τον Οργανισμό.

  1. Πραγματικά διερωτώμαστε γιατί τις ίδιες ευαισθησίες δεν επέδειξαν και κατά την εμπορικοποίηση των υπηρεσιών του Λιμανιού Λεμεσού. Κατά την εμπορικοποίηση ο λανθασμένος και σκανδαλώδης χειρισμός από τους ίδιους αξιωματούχους, καθώς και οι πρόνοιες και οι ρήτρες που παρεισφρήσανε στις Συμφωνίες παραχώρησης, προκάλεσαν στο κράτος τεράστιες και ζημιογόνες απώλειες. Τα ίδια ‘λάθη’ έπραξαν οι ίδιοι αξιωματούχοι και κατά τον σχεδιασμό της πολυδιαφημισμένης εμπορικοποίησης υποχρεώνοντας το κράτος στην καταβολή υπέρογκων ποσών σε αποζημιώσεις στον ένα εκ των τριών ιδιωτών διαχειριστών. Συνεπώς εύλογα διερωτώμαστε γιατί επέλεξαν να επιδείξουν τέτοιες ευαισθησίες τώρα, αντί να επικροτούν και να στηρίζουν αυτούς που προσπαθούν να αξιοποιήσουν τους χώρους που παρέμειναν υπό τη διαχείριση της Αρχής Λιμένων Κύπρου για το καλώς νοούμενο συμφέρον της Αρχής και κατ’ επέκταση του ίδιου του κράτους.

  1. Αλήθεια κύριοι, γιατί τέτοια ευαισθησία και εμμονή δεν επιδείξατε όταν ο σχεδιασμός που έγινε για το διαχωρισμό των χώρων που θα αναλάμβαναν οι νέοι ιδιώτες διαχειριστές περιλάμβανε το τραγικό, για να μην πούμε τραγελαφικό ‘λάθος’ να παραχωρηθεί κρηπίδωμα, στο οποίο βρίσκονται δύο γερανογέφυρες φορτοεκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων, στην εταιρεία που διαχειρίζεται γενικό φορτίο αντί στην εταιρεία που διαχειρίζεται εμπορευματοκιβώτια; Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κράτος να αποζημιώνει με το υπέρογκο ποσό του €1,75 εκ. την εταιρεία διαχείρισης γενικού φορτίου, ώστε να μπορεί η εταιρεία διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων να το χρησιμοποιεί.

  1. Που ήσασταν αλήθεια κύριοι όταν κατά τον διαχωρισμό των χώρων του λιμανιού Λεμεσού ενόψει ιδιωτικοποίησης, έγινε εν γνώση σας παραχώρηση καθαρών εσόδων της ΑΛΚ της τάξης των 3εκ ετησίως από τη ναυτική βάση του ΟΗΕ που βρίσκεται στο λιμάνι Λεμεσού;

  1. Ανάλογη ευαισθησία θα έπρεπε να υπάρχει και στον όρο για το πλαφόν που υπάρχει στις Συμφωνίες παραχώρησης, όρος ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα να εξυπηρετείται το μονοπωλιακό καθεστώς που έχετε δημιουργήσει με την εμπορικοποίηση των υπηρεσιών του λιμανιού Λεμεσού, αλλά και να καθίστατε δύσκολη εώς αδύνατη η αξιοποίηση του Λιμανιού Λάρνακας.

  1. Πέραν τούτων, τις ευαισθησίες σας θα έπρεπε κύριοι να τις επιδείξετε στη πρόσφατη προσπάθεια αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης της κοινής γνώμης, όταν σε ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2017 αναφέρθηκε ενώπιον της Βουλής ότι το κράτος είσπραξε €67εκ. από την εμπορικοποίηση των υπηρεσιών του Λιμανιού Λεμεσού. Στην έκθεση της Γενικής Λογίστριας το ποσό που αναφέρεται, περιορίζεται σε μόνο €27.5εκ. ενώ αρχικά είχε προυπολογιστεί να εισπραχθεί από το κράτος το ποσό των €38εκ.

Ολοκληρώνοντας τις παρατηρήσεις μας, μας είναι αδύνατο να μην πούμε και δυο λόγια για την ανάθεση του συμβάντος σε ερευνητική επιτροπή από το Υπουργικό Συμβούλιο: αλγεινή εντύπωση μας δημιούργησε η σπουδή της κυβέρνησης να διερευνήσει το ‘σκάνδαλο’. Αλήθεια , που ήταν το Υπουργικό Συμβούλιο όταν ο Γενικός Ελεγκτής έκανε την έκθεση του για την εμπορικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού; Μια έκθεση γεμάτη ‘λάθη’, ‘παραλείψεις’ και έντονη την οσμή των σκανδάλων!

Ευαισθησίες αλλά και απόδοση ευθυνών θα έπρεπε να υπάρξει σε όλους όσους υπόσχονταν ανάπτυξη και επενδύσεις μέσα από την εμπορικοποίηση των υπηρεσιών του λιμανιού Λεμεσού. Ανάπτυξη και επενδύσεις που δυστυχώς κανείς δεν είδε και το μόνο που βλέπει είναι το Λιμάνι σε μαρασμό και την Αρχή Λιμένων Κύπρου σε οικονομικό μαρασμό.

Είναι για όλα τα πιο πάνω που θα έπρεπε να ζητηθεί η παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα καθώς και έλεγχος για ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες όλων όσων στο Υπουργείο Μεταφορών συμμετείχαν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της εμπορικοποίησης των υπηρεσιών του λιμανιού Λεμεσού, με όλες τις πιθανές παρατυπίες και σκάνδαλα που επέφερε αυτός ο σχεδιασμός.

Εν κατακλείδι, ως Συντεχνίες χαιρετίζουμε και παράλληλα στηρίζουμε τις οποιεσδήποτε νόμιμες προσπάθειες καταβάλλονται από τη Διεύθυνση και το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής, οι οποίες αποσκοπούν στη βιωσιμότητα της, έτσι ώστε να καταστεί εκ νέου οικονομικά εύρωστος. Όπως εξάλλου ήταν πριν από την εμπορικοποίηση των υπηρεσιών του λιμανιού Λεμεσού, ώστε να μην εξαρτάται από δεκανίκια για την κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού.

 

Οι Συντεχνίες:

ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ

ΣΥΑΛΚ-ΠΟΑΣ