Ανακοινώσεις

You are here:Αρχική»Ανακοινώσεις»Ανακοίνωση ΣΗΔΗΚΕΚ για ιδιωτικά συνεργεία περισυλλογής σκυβάλων

Ανακοίνωση ΣΗΔΗΚΕΚ για ιδιωτικά συνεργεία περισυλλογής σκυβάλων

Το τελευταίο διάστημα όλο και αυξάνονται οι περιπτώσεις όπου Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυρίως οι Δήμοι, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα με τα ιδιωτικά συνεργεία περισυλλογής σκυβάλων.

Συγκεκριμένα, λόγω των πολύ χαμηλών προσφορών που υπέβαλαν οι εργολάβοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και την τακτική περισυλλογή σκυβάλων με αποτέλεσμα να παρατηρούνται συσσωρευμένοι όγκοι στις κατοικίες και στα λοιπά υποστατικά, να τηρούνται στο προσωπικό τους απάνθρωπες συνθήκες εργοδότησης και χωρίς στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας και υγείας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο εργολάβος του Δήμου Ύψωνα όπου την περασμένη Παρασκευή αρνήθηκε (όπως πράττει συνήθως και σε άλλους Δήμους και Κοινοτικά Συμβούλια που είναι συμβλημένος) την περισυλλογή λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζε με αποτέλεσμα ο Δήμος να εξυπηρετηθεί από τα Δημοτικά Συνεργεία γειτονικών Δήμων τα οποία πέραν των δικών τους Δήμων ανταποκρίθηκαν αμέσως και σε αυτό το καθήκον δείχνοντας ότι πάνω απ’ όλα είναι ο κοινωνικός τους ρόλος και η εξυπηρέτηση των δημοτών και όχι το κέρδος.

Ήδη αριθμός Δήμων και Κοινοτικών Συμβουλίων έχουν ήδη καταγγείλει τα συμβόλαια και βρίσκονται προς αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, ενώ άλλος αριθμός είναι στο στάδιο της διερεύνησης του τρόπου καταγγελίας των συμβολαίων. Υπάρχει δε και το παράδειγμα του Δήμου Λακατάμιας όπου κατήγγειλε τον εργολάβο στην αστυνομία για πλαστογραφημένη εγγυητική.

Όλα τα πιο πάνω προβλήματα καταλήγουν στους Δημότες οι οποίοι καλούνται να υποστούν τις συνέπειες της ακατανόητης επιμονής αυτών των Δήμων να θέλουν να εξυπηρετηθούν, επικαλούμενοι τα κόστη, από τον ιδιωτικό τομέα, που σκοπός του είναι μόνο το κέρδος. Και όλα αυτά παραγνωρίζοντας οι Δήμοι την ποιότητα και την άμεση εξυπηρέτηση που προσφέρει μια δημοτική υπηρεσία σκυβάλων.

Ας σημειωθεί ότι με βάση έρευνες που οι ίδιοι οι Δήμοι διεξάγουν περιοδικά οι Δημότες βαθμολογούν πολύ ψηλά τις δημοτικές υπηρεσίες περισυλλογής σκυβάλων και δεν επιθυμούν την ιδιωτικοποίηση τους.

Εμείς καλούμε με την ευκαιρία αυτή όλους τους Δήμους που η περισυλλογή σκυβάλων γίνεται με ιδιωτικά συνεργεία να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να δημιουργήσουν με τους υπόλοιπους κοινές υπηρεσίες περισυλλογής σκυβάλων δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας , συνθήκες για ποιοτικότερη και πληρέστερη εξυπηρέτηση των δημοτών αλλά και ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις στα μέλη των συνεργείων που να εξασφαλίζουν ανθρώπινα επίπεδα διαβίωσης τους.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ

2/10/2018