Ανακοινώσεις

You are here:Αρχική»Ανακοινώσεις»Hμερίδα για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τίτλο: «Προωθούμενη Μεταρρύθμιση Τ.Α.-Προβλήματα-Προοπτικές»

Hμερίδα για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τίτλο: «Προωθούμενη Μεταρρύθμιση Τ.Α.-Προβλήματα-Προοπτικές»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα, 14 Φεβρουαρίου 2019, ημερίδα για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τίτλο: «Προωθούμενη Μεταρρύθμιση Τ.Α.-Προβλήματα-Προοπτικές» που διοργάνωσε η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ.

Στην ημερίδα κατατέθηκαν εισηγήσεις από τον Υπουργό Εσωτερικών, από το Γενικό Γραμματέα της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, εκ μέρους του Προέδρου της Ένωσης Δήμων, τον Πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων και τη Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ. Στην ημερίδα εκπροσωπήθηκαν, πέραν των κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, 20 Δήμοι και 11 Κοινοτικά Συμβούλια, 3 επαρχιακά συμβούλια Υδατοπρομήθειας και 4 επαρχιακά συμβούλια Αποχετεύσεων καθώς και εκπρόσωποι εργαζομένων της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ από όλους της χώρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Παγκύπρια. 

Στο χαιρετισμό του ο Γ.Γ της ΠΕΟ ανέφερε ότι η ΠΕΟ ποτέ δεν ήταν εμπόδιο σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες να έχουν προοδευτικό κοινωνικό περιεχόμενο. Για αυτό ενδιαφέρεται και ανησυχεί ταυτόχρονα για το περιεχόμενο της σκοπούμενης μεταρρύθμισης στην Τ.Α επειδή τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Αυτό δεν οδηγεί την ΠΕΟ στην άρνηση αλλά αντίθετα καταθέτει προτάσεις και απαιτεί να έχει λόγο. Ο Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ ανέλυσε τη θέση της Συντεχνίας συνολικά για τη μεταρρύθμιση η οποία εδράζεται στους άξονες διεύρυνση αρμοδιοτήτων, οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια Δήμων, συμπλεγματοποιήσεις υπηρεσιών σε Δήμους και Κοινότητες, τη μετεξέλιξη σε Δήμους, συμπληρωμένες δομές στις νέες Αρχές προσαρμοσμένες στις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών, αμεσότητα στο δημότη. Τόνισε δε ότι η υφιστάμενη κατάσταση των Δήμων αλλά και των Κ.Σ. με τα συσσωρευμένα οικονομικά και άλλα προβλήματα και την υποβάθμιση των υπηρεσιών τους δεν αφήνει περιθώρια για την όποια αποτυχία της όλης προσπάθειας η οποία θα οδηγήσει τον ίδιο το θεσμό σε αδιέξοδο με οδυνηρές συνέπειες τόσο στους εργαζόμενους όσο και σε  όλη την κοινωνία. Αντίθετα, τόνισε, ότι επιτυχία στην όλη προσπάθεια σημαίνει νέα εποχή στο θεσμό, ενδυνάμωση των παρεχόμενων υπηρεσιών που θα επιφέρει άλμα στην ποιοτική εξυπηρέτηση του Δημότη και προς αυτή τη κατεύθυνση θα κινηθεί η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ.

ipourgos esoterikon

Ο Υπουργός Εσωτερικών αφού ανέλυσε συνοπτικά το περιεχόμενο των σχετικών Νομοσχεδίων που η Κυβέρνηση ετοίμασε, είχε την ευκαιρία να ακούσει και να απαντήσει στις παρεμβάσεις συνδικαλιστών, εκπροσώπων κομμάτων, Δημάρχων και Κοινοταρχών σε σχέση με τα καίρια ζητήματα που άπτονται της μεταρρύθμισης όπως π.χ. η πολυσυζητημένη ενοποίηση Δήμων και οι νέες αρμοδιότητες τους, οι εξουσίες των Επαρχιακών Συμβουλίων, οι συμπλεγματοποιήσεις υπηρεσιών καθώς και τις συνέπειες για τους εργαζόμενους.

Από τις τοποθετήσεις όλων των εμπλεκομένων διαφάνηκε ότι υπάρχουν αρκετά πεδία που υπάρχουν συγκλίσεις και άλλα που υπάρχουν διαφωνίες και ζητήματα που χρειάζεται περισσότερος διάλογος. Σε κάθε περίπτωση διαφάνηκε ότι έχει ωριμάσει ο καιρός να συζητηθούν σε βάθος τα ζητήματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ότι χρειάζεται να γίνουν προσπάθειες για να υπάρξει η αναγκαία βούληση και συναίνεση για να επιτευχθεί η μεταρρύθμιση. Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ θα συνεχίσει με θέσεις και απόψεις να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ

14/2/2019