Ανακοινώσεις

You are here:Αρχική»Ανακοινώσεις»9ο Παγκύπριο Συνέδριο ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ - Ειδική ημερίδα για τις Ιδιωτικοποιήσεις

9ο Παγκύπριο Συνέδριο ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ - Ειδική ημερίδα για τις Ιδιωτικοποιήσεις

Στα πλαίσια του 9ου Παγκυπρίου Συνεδρίου της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ πραγματοποιήθηκε σήμερα, 11/04/19, ειδική ημερίδα για τις Ιδιωτικοποιήσεις με τη συμμετοχή του Γ.Γ. της ΠΕΟ, της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και εκπροσώπων της Τ/Κ συνδικαλιστικής οργάνωσης BES, της ομοσπονδίας εργαζομένων στη MOL Ουγγαρίας, της ομοσπονδίας εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες της Σερβίας και τις ομοσπονδίες ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕ-ΔΕΥΑ και ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ από την Ελλάδα.

Μετά από συζήτηση και την παράθεση όλων των απόψεων οι αντιπρόσωποι στην ημερίδα διακηρύσσουν τα πιο κάτω:

  1. Οι δημόσιες υπηρεσίες και οι Οργανισμοί δημόσιας ωφέλειας έχουν συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και έχουν προσφέρει πολλά στην κοινωνία. Ο ρόλος και η αποστολή τους είναι απόλυτα αναγκαίοι σήμερα για την ορθολογιστική ανάπτυξη της οικονομίας, την εξυπηρέτηση των πολιτών, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και την καθολική και ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες.
  2. Οι Οργανισμοί στρατηγικής σημασίας για μια χώρα είναι οι μόνοι που μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την επάρκεια στην παροχή υπηρεσιών.
  3. Η Ενέργεια, οι Τηλεπικοινωνίες και το Νερό αποτελούν κοινωνικά αγαθά. Τα Λιμάνια, τα Αεροδρόμια και άλλοι στρατηγικοί τομείς αποτελούν βασικά εργαλεία για τη σωστή λειτουργία της πολιτείας. Δεν είναι αποδεχτό, βασικά κοινωνικά αγαθά να γίνονται αντικείμενο κερδοσκοπίας. Αντίθετα, χρειάζεται να υπόκεινται σε κοινωνικό έλεγχο και να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση σ’ αυτά από όλους τους πολίτες.
  4. Έχει αποδειχτεί από την διεθνή εμπειρία ότι εκεί που γίνονται ιδιωτικοποιήσεις, πέραν του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου στο ιδιωτικό κεφάλαιο, επενεργούν καθοριστικά στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στην αμφισβήτηση των Συλλογικών Συμβάσεων και γενικά έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στα δικαιώματα και στο επίπεδο των μισθών στο σύνολο των εργαζομένων.
  5. Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση της λειτουργίας και της παραγωγικότητας των δημόσιων οργανισμών κοινής ωφελείας ώστε να προσαρμόζονται στο σήμερα για να επιτελούν πιο αποτελεσματικά το ρόλο και την αποστολή τους χρειάζεται να στηριχτεί με δημιουργικό τρόπο.

Οι αντιπρόσωποι στην ημερίδα δηλώνουν την ετοιμότητα τους να αγωνισθούν με κάθε τρόπο για να τεθεί τέρμα στις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων και θα κάνουν ότι μπορούν για να αποτρέψουν το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον.

Η έναρξη του 9ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ θα γίνει στις 6 μ.μ. το απόγευμα με την εισηγητική ομιλία του Γενικού Γραμματέα Αντώνη Νεοφύτου και χαιρετισμούς από τον Πάμπη Κυρίτση, Γενικό Γραμματέα της ΠΕΟ, και Χάρη Γεωργιάδη, Υπουργό Οικονομικών.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ

11/04/2019