Η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, ως οργανωμένος φορέας που στηρίζει και εργάζεται για την ομαλή και επιτυχή υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει προβεί σε συνολική αποτίμηση της μέχρι σήμερα πορείας υλοποίησης της, τέσσερεις μήνες σχεδόν μετά την εφαρμογή της την 1 Ιουλίου 2024.
Διαπιστώνουμε γενικά ότι έχουν γίνει ορισμένα βήματα προς την ορθή κατεύθυνση δεδομένου και της ευρύτητας αλλά και της πολυπλοκότητας των θεμάτων που καλύπτει. Εντούτοις διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν ακόμη τέτοιας έκτασης σοβαρές αδυναμίες και ελλείψεις στην λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι δυσανάλογες όχι μόνο με τις προσδοκίες της κοινωνίας και των οργανωμένων φορέων που στήριξαν αυτή την προσπάθεια αλλά και του ομολογουμένως μεγάλου χρονικού διαστήματος που είχαν στη διάθεση τους τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και οι κυβερνητικοί φορείς για να σχεδιάσουν σωστά την μεταρρύθμιση και να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τις σχετικές νομοθεσίες.
Αυτή η δυσλειτουργία που εντοπίζουμε σε πολλές περιπτώσεις είναι δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό απόρροια κυρίως της κωλυσιεργίας, της ασυνεννοησίας και ανετοιμότητας των συναρμόδιων Υπουργείων για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και καθημερινές ανάγκες της μεταρρύθμισης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτή η αδυναμία της κυβέρνησης γενικά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που επιβάλλει το εγχείρημα της μεταρρύθμισης, μας ανησυχεί ιδιαίτερα ως ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ. Εκτός από παράγοντας που δυνατόν να βάλει σε κίνδυνο την ίδια την επιτυχία της μεταρρύθμισης , έρχεται να αμφισβητήσει δυστυχώς και τις σωστές εργασιακές σχέσεις που έχουν επικρατήσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να απειλήσουν με απορρύθμιση της εργασίας κυρίως με την προσφυγή στις αγορές υπηρεσιών για μόνιμες ανάγκες των οργανισμών.
Τα πιο σοβαρά προβλήματα που εντοπίζουμε να απειλούν την λειτουργικότητα και τις υγιείς εργασιακές σχέσεις συνοψίζονται στα εξής :
Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης ( EOA )
Τέσσερεις μήνες μετά και ακόμα δεν έχουν εγκριθεί οι προϋπολογισμοί των ΕΟΑ. Δυστυχώς ο κακός σχεδιασμός των υπουργείων και η ατολμία που επιδεικνύεται για να επιλυθεί αποτελεσματικά το μεγάλο πρόβλημα της στελέχωσης της υπηρεσίας αδειοδότησης των ΕΟΑ έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή αποχώρηση του έκτακτου προσωπικού που προσλαμβάνεται αλλά και την ολοένα αύξηση του όγκου των αιτήσεων που οι πολίτες καταθέτουν. Πριν μερικές μέρες έχουμε πληροφορηθεί ότι από το Υπουργείο Εσωτερικών έχει διαμηνυθεί στους ίδιους τους εργαζόμενους μια ρύθμιση που μπορεί να δώσει ικανοποιητική λύση στο μεγάλο θέμα που αφορά στους αποσπασθέντες υπάλληλους από τους Δήμους προς τους ΕΟΑ για την αδειοδότηση. Αναμένουμε την εφαρμογή της και σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, οπόταν και λήγει η περίοδος απόσπασης τους και θα καλεστούν να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στους ΕΟΑ ή αν θα επιστρέψουν στους Δήμους, να γίνουν όλα όσα χρειάζονται και να είναι έτοιμοι οι όροι εργασίας που θα τους προσφερθούν όπως προβλέπει και η σχετική νομοθεσία των ΕΟΑ για γραπτή ενημέρωση αυτού του προσωπικού εντός 6μηνου. Σημειώνουμε ότι σε περίπτωση που επιστρέψουν τελικά στους Δήμους το πρόβλημα στελέχωσης στην αδειοδότηση στους ΕΟΑ θα γίνει ακόμα πιο μεγάλο ενώ και παράλληλα θα έχουμε και αύξηση του μισθολογίου των Δήμων. Στο πρόβλημα αυτό προστίθεται και η αδυναμία λειτουργίας του λογισμικού «Ιππόδαμος» που όλα μαζί δημιουργούν αναρχία και αταξία στο τμήμα και αφόρητη πίεση στους εργαζόμενους που στελεχώνουν το τμήμα αυτό που με τη σειρά της οδηγεί στην συνεχή τάση φυγής από τον οργανισμό σε βάρος της άμεσης και ποιοτικής εξυπηρέτησης. Ήδη είναι διάχυτη η δυσφορία των Δημοτών.
Νέοι Δήμοι
Η καθυστέρηση που παρατηρείται και εδώ στην έγκριση των προϋπολογισμών των Δήμων σε σχέση με τα εργασιακά θέματα σε συνδυασμό με την απουσία κατηγοριοποίησης τους στη βάση κριτηρίων όπως όφειλε να κάμει η εκτελεστική εξουσία είναι ζητήματα που προκαλούν δυσλειτουργικότητα. Παράλληλα διαπιστώνουμε ότι η ερμηνεία που δίνουν τα αρμόδια υπουργεία στον υπολογισμό των εργατικών δαπανών σε σχέση με τις συνολικές δαπάνες στους Δήμους πάσχει διότι αφενός εξαιρεί τα αναπτυξιακά έργα και αφετέρου δεν κατάφερε ακόμα να συνοπολογίζει τις αγορές υπηρεσιών. Αυτό συντείνει στην αδυναμία των Δήμων να στελεχώσουν σωστά τις υπηρεσίες τους και να καταστούν διοικητικά και οικονομικά βιώσιμοι όπως ήταν και ο βασικός στόχος της μεταρρύθμισης.
Συμπλέγματα Υπηρεσιών Κοινοτήτων (ΣΥΚ)
Είναι σε αρκετές περιπτώσεις διαλυτική η εικόνα που παρατηρείται στα νεοδημιουργηθέντα ΣΥΚ με την μη ύπαρξη προϋπολογισμών και πάλι, την αδυναμία στελέχωσης των υπηρεσιών τους με προσωπικό και την αδυναμία παροχής οποιασδήποτε βοήθειας από τα αρμόδια υπουργεία και τμήματα. Αυτό οδηγεί μοιραία σε αδιέξοδο και αδυναμία εξυπηρέτησης των δημοτών με αβέβαιο το χρονικό ορίζοντα διόρθωσης της κατάστασης .Η πλειοψηφία των ΣΥΚ λειτουργεί χωρίς προσωπικό ,προσωπικό που υπηρετούσε στα ΚΣ και μεταφέρθηκε οργανικά στα ΣΥΚ παραμένει απλήρωτο σε μερικές περιπτώσεις λόγω ασυνεννοησίας ,προσωπικό καλείται να εξυπηρετήσει πολυάριθμο αριθμό κοινοτήτων και να επιτελέσει έργο δυσανάλογο των δυνατοτήτων του αφού δεν υπάρχει έγκριση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού. Αυτό οδηγεί μοιραία στην υιοθέτηση αρρύθμιστων εργασιακών σχέσεων όπως είναι η πρόσληψη εργαζομένων ορισμένου χρόνου, οι αγορές υπηρεσιών και η εργοδότηση συνταξιούχων ,αλλά και προσωπικό χωρίς καμιά διαδικασία.
Καλούμε την κυβέρνηση και τον Υπουργό Εσωτερικών ως τον αρμόδιο για τη μεταρρύθμιση Υπουργό να ενεργήσουν άμεσα για επίλυση αυτών των προβλημάτων και να εφαρμόσουν όλα όσα είχαμε επιτευχθεί στα πλαίσια των κοινών μας συνεννοήσεων και συμφωνιών.
Ως ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ δεν θα μείνουμε απαθής σε αυτή την κατάσταση. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσουμε συνελεύσεις εργαζομένων στους Οργανισμούς Τ.Α και θα πάρουμε αποφάσεις αναλόγως των καταστάσεων που δημιουργούνται.