Απόφαση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για κατάργηση της διαδικασίας αποπαγοποίησης για τις θέσεις Προαγωγής

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ που συνυπέγραψαν με το κράτος συμφωνία για κατάργηση της διαδικασίας των αποπαγοποιησεων στήριξαν την προτεινόμενη πρόταση της Βουλής για κατάργηση της αποπαγοποιηση των θέσεων προαγωγής και των θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής.

Η χθεσινή απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού για προώθηση τροποποιησησης του νόμου για εξαίρεση των θέσεων προαγωγής έτυχε της στήριξης μας, αφού κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, η οποία όμως θα πρέπει να ολοκληρωθεί με την πλήρη κατάργηση της νομοθεσίας στην βάση της συμφωνίας που έχουμε με το κράτος.

Σε αυτή τη κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την επέκταση της κατάργηση της διαδικασίας αποπαγοποίησης και για τις εγκεκριμένες θέσεις Πρώτου Διορισμού διότι όπως έχει παρατηρηθεί δημιουργείται αχρείαστη χρονοτριβή η οποία στοιχίζει στην λειτουργικότητα των Οργανισμών και αρκετές φορές οδηγεί δυστυχώς στην προσφυγή στη μέθοδο της αγοράς υπηρεσιών για κάλυψη των αναγκών που δημιουργούνται.

Παράλληλα και μέχρι αυτό να γίνει κατορθωτό, υπάρχει άμεση αναγκαιότητα διαφορετικής μεταχείρισης των προσλήψεων στους Οργανισμούς που βρίσκονται στον ανταγωνισμό όπως η Cyta και η ΑΗΚ, καθώς και νεοδημιουργούμενοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η συνέχιση της διαδικασίας αποπαγοποίησης θα δημιουργήσει προβλήματα στην λειτουργικότητα, αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα των Οργανισμών.

Το θέμα του καθορισμού διαφορετικής μεταχείρισης των προσλήψεων σε αυτές τις περιπτώσεις, το οποίο εγείραμε και ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικων, θα τεθεί στους πολιτειακούς φορείς προκειμένου να βρεθεί πρακτικοποιημενη λύση.

Από τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις:

ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και ΟΗΟ-ΣΕΚ

Λευκωσία 17/10/2023>