Αλλαγή καθεστώτος πρόσληψης των Ηθοποιών του ΘΟΚ

Πραγματοποιήθηκε στις 16/6/2015 γενική συνέλευση μελών της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ της Κλαδικής Καλλιτεχνών Θεάτρου για να εξετάσει την απόφαση του Δ.Σ. του ΘΟΚ για αλλαγή του καθεστώτος πρόσληψης των ηθοποιών του ΘΟΚ. Αφού ενημερώθηκαν για τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν από τη συνάντηση της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού στις 21/1/15, διεξήχθεί ενδελεχής συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων που κατέληξε στις πιο κάτω διαπιστώσεις.

Παρόλο που η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ εξέφρασε την ετοιμότητα της να αντιμετωπίσει με εποικοδομητικό πνεύμα τις προθέσεις του Δ.Σ., δεν βρήκε ανταπόκριση σε πολύ βασικές της εισηγήσεις οι οποίες κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τουλάχιστον δεν είχαν απορριφθεί. Κύριος στόχος των εισηγήσεων ήταν να παρουσιασθεί ενώπιον των Γενικών Συνελεύσεων ολοκληρωμένη εικόνα για να μπορέσουν τα μέλη να τοποθετηθούν. Οι εισηγήσεις στόχευαν στην καταγραφή όλων των προνοιών της Συλλογικής Σύμβασης και τη διευκρίνηση πιθανών νομικών προβλημάτων. Ακολούθησε επιστολή της Συντεχνίας, ημερομηνίας 12/5/15, με την οποία τέθηκαν τα θέματα που έπρεπε να τύχουν διαβούλευσης. Χωρίς να ακολουθηθούν οι σωστές διαδικασίες και η συζήτηση επί όλων των θεμάτων το Δ.Σ. έθεσε σε εφαρμογή την απόφαση του ενημερώνοντας μας κατά γενικό τρόπο με επιστολή, ημερομηνίας 22/5/15, ότι θα τηρήσει τις συλλογικές συμβάσεις.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση και χειρισμό αυτού του σοβαρού θέματος που αφορά και επηρεάζει ολόκληρο τον Κλάδο είναι απαραίτητη η συνεργασία του Συνδικαλιστικού Κινήματος κάτι που δυστυχώς δεν έγινε μέχρι σήμερα, παρόλες τις προσπάθειες της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ. Στη γενική συνέλευση συζητήθηκε και το θέμα της απουσίας θεατρικής πολιτικής που θα αναβαθμίζει, θα κατοχυρώνει, και κυρίως θα προστατεύει τον Κλάδο και τους Καλλιτέχνες από απαράδεκτα φαινόμενα και εξευτελιστική μεταχείριση. Για το λόγο αυτό καλούμε τους ηθοποιούς να αγωνιστούν ενωμένοι για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας τους.

Η Γενική Συνέλευση θεωρεί ότι είναι αναγκαία η αναθεώρηση της συλλογικής σύμβασης και όλων των συμφωνιών στη βάση των νέων δεδομένων, γι’ αυτό και καλεί το Δ.Σ. του ΘΟΚ να καθορίσει άμεσα συναντήσεις για συζήτηση. Εάν παρ’ ελπίδα δεν ανταποκριθεί τότε θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

Από την Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου

ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ