Το 8ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ απαιτεί: ΑΜΕΣΟ τερματισμό των ιδιωτικοποιήσεων

Σε άμεσο τερματισμό της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων των κερδοφόρων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, ΑΗΚ, ΑΤΗΚ και Αρχής Λιμένων και απόσυρση του σχετικού Νομοσχεδίου, κάλεσε το 8ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ την κυβέρνηση.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το διήμερο 15 και 16 Μαΐου στο Αμφιθέατρο του Οικήματος της ΠΕΟ στη Λευκωσία.

Ο Γ.Γ. της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης από το βήμα του Συνεδρίου κατήγγειλε την κυβέρνηση Αναστασιάδη για παραπλάνηση τόσο του λαού προεκλογικά όσο και της Βουλής μετεκλογικά με στόχο να περάσει το επίμαχο Νομοσχέδιο: «Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις. Είναι για να εισπραχτούν 1,4 δισεκατομμύρια ώστε να ανταποκριθεί η χώρα στα χρέη της; O Υπουργός απαντά «όχι». Δεν είναι λέει εισπρακτικός ο λόγος αλλά  διαρθρωτικός (…) Έχοντας όλα αυτά υπόψιν, η ΠΕΟ θεωρεί ότι για λόγους ουσίας αλλά και για λόγους πολιτικής τάξης και πολιτικής ηθικής, πρέπει να σταματήσει άμεσα η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων, γι’ αυτό απευθύνουμε έκκληση στα κόμματα και την νομοθετική εξουσία. Ο νόμος που ψηφίστηκε με διαφορετικά δεδομένα και ουσιαστικά με παραπλάνηση, πρέπει να ανασταλεί. Ταυτόχρονα να προωθηθεί μέσα από τον αναγκαίο κοινωνικό διάλογο, πλαίσιο εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της λειτουργίας αυτών των οργανισμών και να υπάρξει συγκεκριμένος σχεδιασμός για αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους  στην ευρύτερη αναπτυξιακή προσπάθεια», τόνισε.

Για το ίδιο θέμα, ο Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου, στην εισηγητική του ομιλία προς το Συνέδριο διερωτήθηκε «γιατί έκλεισαν Οργανισμούς που είχαν ρόλο να διαδραματίσουν στην οικονομία, τους πολίτες και τις διάφορες επαγγελματικές ομάδες του πληθυσμού;», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών. «Με ποιά επιχειρήματα θέλουν να ξεπουλήσουν περιουσία σε υποδομή, τεχνολογία και υπηρεσίες αξίας πολλών δισεκατομμυρίων και ετήσια κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων όταν δηλώνουν ότι το θέμα δεν είναι εισπρακτικό; Το θεσμικό πλαίσιο του ελεύθερου ανταγωνισμού λειτουργεί στην Κύπρο για πάνω από 10 χρόνια γι’ αυτό διερωτόμαστε γιατί δεν επένδυσαν οι ιδιώτες στις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια και γιατί δεν μειώθηκαν οι τιμές;», διερωτήθηκε και απάντησε: «Γιατί θέλουν έτοιμα και δωρεάν τα δίκτυα και την υποδομή. Σαν μέρος αυτής της κοινωνίας και χωρίς να προβάλλουμε τα δικαιώματα μας εμείς δεν δεχόμαστε να στερήσουμε από το Κράτος, την οικονομία, και την κοινωνία αυτούς τους Οργανισμούς που επιπλέον σε αυτές τις συνθήκες είναι από τους λίγους βραχίονες ανάπτυξης που μας έχουν απομείνει».

Συνεχίζοντας ο Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ κατήγγειλε την παντελή ανυπαρξία κοινωνικού διαλόγου: «Είναι γνωστό ότι τα μνημονιακά μέτρα και οι πιο πολλές Νομοθεσίες δεν είναι αποτέλεσμα διαλόγου. Ο Υπουργός Οικονομικών είπε πριν 10 μέρες όταν κλήθηκε να αιτιολογήσει το Νομοσχέδιο για τους Δημόσιους και Κρατικούς Οργανισμούς ότι δεν έκανε ούτε χρειάζεται ο διάλογος με τις Συντεχνίες, γιατί όπως είπε δεν αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτή είναι η αντίληψη του για το διάλογο και την κοινωνική συμμετοχή για ένα θέμα που κρίνει τη φιλοσοφία λειτουργίας των Οργανισμών και το ίδιο το μέλλον τους. Η ίδια αντίληψη για την Υγεία και τα Νοσοκομεία, την Παιδεία, το ΓΕΣΥ, τα ωράρια των καταστημάτων, τις εκποιήσεις, τους συνταξιούχους και πολλά άλλα».