Οι Ιδιωτικοποιήσεις, οι κατά παραγγελία «Μελέτες» και οι «Σύμβουλοι»

Tο Κράτος και το Δημόσιο πλήρωσε και πληρώνει πολλά εκατομμύρια για μελέτες και Συμβούλους προκειμένου να υπηρετήσει τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη για την οικονομία και τα συμφέροντα των λίγων. Έτσι έχουμε:

  • · Μελέτες για την ιδιωτικοποίηση των εμπορικών δραστηριοτήτων της Α.Λ.Κ.
  • · Συμβούλους για να «τρέξουν» τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των εμπορικών δραστηριοτήτων.
  • · Μελέτη σκοπιμότητας και για το νέο οργανόγραμμα της Α.Λ.Κ. που δείχνει ανάγκες για 180 θέσεις εργασίας την ίδια ώρα που εκχωρούνται οι δραστηριότητες της.

Ο λαλίστατος Υπουργός Συγκοινωνιών (συνυπεύθυνος για το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών) ουδέποτε μας είπε ποιο θα είναι το όφελος για το κράτος από την ιδιωτικοποίηση της Α.Λ.Κ. και την απώλεια 35 εκατομμυρίων κέρδη το χρόνο.

  • · Διορισμός εφόρου αποκρατικοποιήσεων με το επιτελείο του (αλήθεια πόσο στοιχίζουν;)
  • · Επιλογή τεσσάρων ακριβοπληρωμένων συμβουλευτικών οίκων (Νομικά, Χρηματοοικονομικά, Λογιστικά, Τεχνικά).
  • · Κατά παραγγελία μελέτη από θυγατρική της «Deutsche Telekom» για τη Cyta.
  • · Προκαταρτική έκθεση, ενδιάμεση μελέτη, και μελέτη σε σχέση με το διαμελισμό και το ιδιοκτησιακό καθεστώς (βλέπε ιδιωτικοποίηση) της ΑΗΚ. Η κατά παραγγελία ακριβοπληρωμένη μελέτη αγνοεί τις εξαιρέσεις που δίνει η Ε.Ε. στην Κύπρο και επικαλείται τον «ανύπαρκτο» ανταγωνισμό αντί το όφελος προς τον καταναλωτή προκειμένου να καταλήξει στο ζητούμενο αποτέλεσμα.

Όλα αυτά με σκοπό να ιδιωτικοποιήσουν τη Cyta και την ΑΗΚ χαρίζοντας περιουσία, υποδομή και υπηρεσίες αξίας δισεκατομμυρίων, και κέρδη €100-€150 εκατομμυρίων το χρόνο. Για να μην αδικήσουν μάλιστα τους ιδιώτες αποφάσισαν να αναλάβουν πλήρως το κόστος προσωπικού με αποτέλεσμα σκανδαλωδώς να επιφορτιστεί ο φορολογούμενος πολίτης με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Είναι ή δεν είναι απότοκο ιδεοληψίας και έγκλημα σε βάρος της οικονομίας η υλοποίηση μιας τέτοιας πολιτικής; Είναι ανάπτυξη η αποξένωση και η εκχώρηση του Δημόσιου Πλούτου στους ιδιώτες με ταυτόχρονη διαφυγή των κερδών στο εξωτερικό; Είναι προσφορά στους πολίτες η δημιουργία ιδιωτικών μονοπωλίων που θα εκτοξεύσουν τις τιμές ηλεκτρισμού και υπηρεσιών στα ύψη;

Πολυδάπανες μελέτες έγιναν και για το ΡΙΚ, που ρίχτηκε στον «κάλαθο», όπως και για τον ΚΟΤ που στόχο έχει την υπόσκαψη του ρόλου του και την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων.

Οι εργαζόμενοι στους Ημικρατικούς Οργανισμούς παρόλο που οι Κυβερνώντες προτρέχουν να τους υποσχεθούν «διαφύλαξη» των δικαιωμάτων τους αντέδρασαν και συνεχίζουν να αντιδρούν αναζητώντας συμμαχίες με τους πολίτες γιατί πιστεύουν ότι ακόμα και τώρα μπορούν να αποτρέψουν το ξεπούλημα των Οργανισμών τους και να προστατεύσουν το Δημόσιο Συμφέρον.

Καλούν επίσης όλα τα πολιτικά κόμματα να αναλογισθούν την τεράστια ζημιά που θα προκληθεί από τις ιδιωτικοποιήσεις και να στείλουν πίσω στην Κυβέρνηση και την Τρόικα τα καταστροφικά Νομοσχέδια.

Από τη ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ

11 Νοεμβρίου 2015