ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Συνήλθε σήμερα η Παγκύπρια Κλαδική Επιτροπή Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΣΗΔΗΚΕΚ η οποία εξέτασε σε μια πρώτη εκτίμηση το Κυβερνητικό Νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ κρίνει ότι η φιλοσοφία του προτεινόμενου Νομοσχεδίου δεν διαφέρει από το αρχικό Νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε και πάλι από τον Υπουργό και έχει απορριφθεί από όλους τους εμπλεκόμενου φορείς.

Όπως και τότε έτσι και τώρα τα Κυβερνητικά Νομοσχέδια συνιστούν στην ουσία υποβάθμιση του θεσμού, Δήμοι και Κοινότητες διατηρούνται σαν διακοσμητικό στοιχείο αφού όλες οι κύριες δραστηριότητες θα περάσουν στα Επαρχιακά συμπλέγματα (συμβούλια στο προηγούμενο Νομοσχέδιο) που θα δημιουργηθούν, τα συμβούλια των οποίων θα είναι και αυτά αιρετά και με δευτεροβάθμια ιεραρχική σχέση έναντι των Δήμων και Κοινοτήτων, τα οποία ουσιαστικά θα υποκατασταστήσουν. Η αναφορά στο Νομοσχέδιο για σχέσεις συνεργασίας είναι επίπλαστη.

Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τις εξουσίες που αποκτά με τα Νομοσχέδια ο ίδιος ο Υπουργός οδηγεί σε μαρασμό ολόκληρο το θεσμό της Τ.Α. σε αντίθεση με τη χάρτα της Τ.Α. και τις αρχές επικουρικότητας και της εγγύτητας καταργώντας βίαια τη δημοκρατική τοπική διοίκηση και ανάπτυξη.

Σαν ΣΗΔΗΚΕΚ και εργαζόμενοι, αλλά και η ίδια η κοινωνία ευρύτερα, αναμέναμε, μετά την καθολική αντίδραση στο πρώτο Νομοσχέδιο που υποχρέωσε τον ίδιο τον Υπουργό να το αποσύρει, ότι τώρα θα βλέπαμε μια πρόταση όπου η Τοπική Δημοκρατία και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της πρωτοβάθμιας Τ.Α θα κατοχυρώνετο αφού μόνο έτσι ο θεσμός θα εξυπηρετούσε καλύτερα και θα ήταν πιο κοντά στον πολίτη. Αντί αυτού έχουμε μια πρόταση η οποία επιδιώκει τη συγκέντρωση και έλεγχο της εξουσίας καθώς και της μετατόπισης αρμοδιοτήτων σε μεγάλους γραφειοκρατικούς και μη λειτουργικούς Οργανισμούς (Επαρχιακά συμπλέγματα/συμβούλια) με αμφιβόλου κλίμακας εξοικονομήσεις αφού καμία τέτοια μελέτη δεν υπάρχει.

Η κυβερνητική πρόταση δεν λαμβάνει υπόψη τις απόψεις που προέρχονται από τους ίδιους τους φορείς της Τ.Α.

Υπήρξαν συναινετικές προτάσεις τόσο από την Ένωση Δήμων όσο και την Ένωση Κοινοτήτων, αλλά και από ξένο οίκο που ενεργούσε εκ μέρους των Δήμων και Κοινοτήτων.

Είναι γι’ αυτό που σαν ΣΗΔΗΚΕΚ εκτιμάμε ότι και πάλι η Κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με όλη την κοινωνία. Ήδη η πρώτη τοποθέτηση της Ένωσης Δήμων είναι αρνητική.

Η ΣΗΔΗΚΕΚ τάσσεται στο πλευρό όλων  εκείνων που στηρίζουν τη διεύρυνση της άμεσης δημοκρατίας και την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και απερίφραστα απορρίπτει τα προτεινόμενα Νομοσχέδια.

Εξάλλου, κανένας ουσιαστικός διάλογος Υπουργού και συνδικαλιστικών Οργανώσεων δεν διεξήχθη, εξού και στα προτεινόμενα Νομοσχέδια υπάρχουν σοβαρά κενά και ερωτηματικά σε σχέση με τους εργαζόμενους στους Δήμους και Κοινοτικά Συμβούλια. Δεν διευκρινίζονται μια σειρά από σημαντικά ζητήματα για τους εργαζόμενους.

Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ τάσσεται στο πλευρό των δυνάμεων εκείνων που απορρίπτουν τη φιλοσοφία του Νομοσχεδίου και επιζητούν αναβάθμιση του θεσμού.

Ταυτόχρονα, δεν πρόκειται να επιτρέψει τη θυματοποίηση εργαζομένων και την αμφισβήτηση εργασιακών θεσμών και ωφελημάτων.

Από τη ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ

28 Ιουλίου 2015