ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Κ.Γραμματεία της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ που συνήλθε σήμερα για πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προτάσεις της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος βιωσιμότητας του Σχεδίου Σύνταξης στον ευρύτερο Δημόσια Τομέα εκτιμά τα πιο κάτω:

Οι επιπτώσεις της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης στην Κύπρο αντιμετωπίσθηκαν ικανοποιητικά με μέτρα στήριξης  των κατασκευών, του τουριστικού τομέα, συγκράτησης των λειτουργικών δαπανών του κράτους, μείωσης των Δημοσίων υπαλλήλων, κατάργησης θέσεων κλπ., με αποτέλεσμα η Κύπρος να ανταποκριθεί θετικά στο πρόγραμμα σύγκλισης της Ε.Ε. με τους δείκτες της οικονομίας να βρίσκονται στα όρια που έχουν τεθεί. Δυστυχώς δεν επέδειξαν παρόμοια συμπεριφορά οι εργοδότες σε άλλους κλάδους της οικονομίας οι οποίοι με τις απολύσεις προσωπικού συνέτειναν στην αύξηση της ανεργίας .

 Η έκθεση των Κυπριακών Τραπεζών σε Ελληνικά ομόλογα και η επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα οδήγησαν σε συνεχείς υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας κάτι που κατά την άποψη μας είναι λανθασμένο και άδικο όπως διαπιστώνεται γενικότερα για τον ρόλο των οίκων αξιολόγησης και από τα θεσμικά όργανα  της Ε.Ε. . Παρόλα αυτά με τις υποβαθμίσεις δημιουργήθηκε πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων ένα πρόβλημα που επηρεάζει τα δημοσιονομικά και πρέπει να αντιμετωπισθεί.

 Το συνδικαλιστικό κίνημα εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο υπεύθυνα ανταποκρίθηκε στη έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και αποδέχτηκε.

-      Να μη διεκδικήσει αυξήσεις για το 2010-2011

-      Να συνεισφέρει €70 εκατ. στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης  νοουμένου ότι  οι έχοντες και κατέχοντες θα συνεισέφεραν ανάλογα με τις δυνατότητες τους.

-      Να συζητήσει το θέμα της βιωσιμότητας του Σχεδίου σύνταξης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αντιμετωπίζοντας το σαν διαρθρωτικό πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό συναίνεσε στην εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης η οποία καταδεικνύει τον βαθμό και την έκταση  του προβλήματος.

 Το συνδικαλιστικό κίνημα τηρεί τις υποσχέσεις του παρόλο που δυστυχώς απορρίφθηκαν από την Βουλή τα δύο νομοσχέδια για την φορολόγηση του πλούτου θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομία και δεν είχαμε ουσιαστικά αποτελέσματα για την πάταξη της φοροδιαφυγής/ φοροαποφυγής και της συνεισφοράς άλλων ψηλόμισθων ομάδων του πληθυσμού.

 Η Κ. Γραμματεία της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ θεωρεί ότι το σχέδιο σύνταξης αποτελεί βασικό όρο απασχόλησης σαν η κοινωνική ασφάλιση αυτής της κατηγορίας εργαζομένων. Αναγνωρίζοντας ότι με τα χρόνια εφαρμογής του αναδείχθηκε εν μέρει σε διαρθρωτικό πρόβλημα αποδέχθηκε να το συζητήσει. Μ' αυτό το φακό οι προτάσεις της κυβέρνησης θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο διαλόγου και  έχοντας υπόψη τα ευρήματα της αναλογιστικής μελέτης να καταστεί βιώσιμο.

 Οι οποιεσδήποτε ανορθόδοξες και οικονομικίστικες προσεγγίσεις και αυθαίρετες ενέργειες θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα.

 Οι εργασιακές σχέσεις στην Κύπρο είναι δοκιμασμένες γι' αυτό θα πρέπει να αφεθούν να λειτουργήσουν για να δώσουν ορθολογιστικές και συναινετικές λύσεις σ' ένα κεφαλαιώδες για τους εργαζόμενους θέμα.

 Η Κ. Γραμματεία αξιολόγησε κατ' αρχή τις προτάσεις της Κυβέρνησης και ανάθεσε στη ηγεσία της συντεχνίας να συνεργασθεί με την ΠΕΟ για τη διαμόρφωση τεκμηριωμένων θέσεων προκειμένου να ανταποκριθεί δημιουργικά στο διάλογο. Στόχος είναι σε συναντίληψη με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα να επιτευχθεί συμφωνία με την Κυβέρνηση.

 Από την ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ

 Λευκωσία 8/7/2011