ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

H Κεντρική Γραμματεία της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ που συνήλθε στις 2/3/2012 συζήτησε μια σειρά από σοβαρά θέματα που δημιουργήθηκαν λόγω της ψήφισης των μέτρων για την οικονομία καθώς επίσης και από άλλες ενέργειες πολιτικών που επηρεάζουν τους Δημόσιους Οργανισμούς και τους εργαζόμενους.

Η ηγεσία  της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ που βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το υπουργείο οικονομικών συμφώνησε για υπογραφή με την κυβέρνηση εντός 10 ημερών πλαισίου στη βάση του οποίου θα ανανεωθούν οι συλλογικές συμβάσεις για την περίοδο 2010-2012.

Μετά από αντιδράσεις της συντεχνίας και σε συνεργασία με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα θα κατατεθεί στη βουλή πρόταση από το Υπουργικό Συμβούλιο για διευθέτηση του προβλήματος που δημιουργήθηκε όσο αφορά τον τρόπο υπολογισμού των υπερωριών.

Μετά την απόφαση για ένταξη των νεοεισερχομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα συμφωνήθηκε με το υπουργείο οικονομικών να δοθεί καθοδήγηση στους οργανισμούς για να συμφωνηθεί Ταμείο Προνοίας γι' αυτούς τους εργαζομένους.

 Η ηγεσία της συντεχνίας αποφάσισε επίσης την πολιτική που θα ακολουθήσει στον διάλογο για τις Κυπριακές Αερογραμμές με κύριο γνώμονα την εξασφάλιση ότι θα συνεχίσει να υπάρχει εθνικός Αερομεταφορέας και ότι δεν θα θυματοποιηθούν οι εργαζόμενοι.

Η Κεντρική Γραμματεία συζήτησε επίσης τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον υπουργό Γεωργίας κατά την οποία διευκρινίστηκαν οι προθέσεις της Κυβέρνησης για το μέλλον των οργανισμών για τους οποίους έγινε δημόσια συζήτηση για τον ρόλο τους. (Συμβούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων, Συμβούλιο Εμπορίας Πατατών, Ελαιοκομικών Προϊόντων και Οργανισμός Γάλακτος).

Όσο αφορά την πολιτική απόφαση για ιδιωτικοποίηση/μετοχοποίηση του ΧΑΚ η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ θα βρίσκεται σε επικοινωνία με το υπουργείο οικονομικών ώστε πριν την όποια αλλαγή να εξασφαλισθεί το καθεστώς εργασίας και τα ωφελήματα των εργαζομένων.

Η Κεντρική Γραμματεία συζήτησε με ανησυχία τις σκοπιμότητες που περικλείουν οι προτάσεις νόμου που κατάθεσε εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο Αβέρωφ Νεοφύτου και θέλει να ανακοινώσει τα πιο κάτω.

Η πρόταση νόμου που αφορά τις ουσιώδεις υπηρεσίες είναι πολύ επικίνδυνη γιατί εκτός από τη Νομική Ρύθμιση στοχεύει την ποινικοποίηση της απεργίας, πλήττει τον θεσμό των εργασιακών σχέσεων παραγνωρίζοντας ότι υπάρχει από το 2004 συμφωνημένος κώδικας από τους κοινωνικούς εταίρους και αποτελεί έκφραση και προσπάθεια επιβολής της ιδεολογίας του ΔΗΣΥ και της νεοφιλελεύθερης αντίληψης του. Στόχος του είναι να πληγεί το υπεύθυνο συνδικαλιστικό κίνημα με πρόφαση την συμπεριφορά μεμονωμένης κλαδικής Συντεχνίας. Αυτό φαίνεται και από τη μεγάλη διεύρυνση του καταλόγου των ουσιωδών υπηρεσιών που περιέχεται στην πρόταση που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα εργαζομένων.

Η πρόταση νόμου για την θητεία και τον διορισμό Διοικητικών Συμβουλίων στους Οργανισμούς με καθεστώς δημοσίου δικαίου έχει σαν κίνητρο πολιτικές σκοπιμότητες γιατί γίνεται πριν τις προεδρικές εκλογές και έμμεσα υποδηλοί την πρόθεση του ΔΗΣΥ για χειραγώγηση και κομματικοποίηση αυτών των οργανισμών. Κυρίως όμως προετοιμάζει το έδαφος για εφαρμογή της πολιτικής για την ιδιωτικοποίηση των.

Η πρόταση νόμου για κατάργηση του Βοηθού Επίτροπου Ρύθμισης Τηλεπικοινωνιών και η ανάθεση των καθηκόντων του στον Διευθυντή αποτελεί ακόμα μια κομματική παρέμβαση και πλήττει την ανεξαρτησία του Επιτρόπου. Με αφορμή αυτό η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ επαναφέρει την πρόταση της για δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής που θα διοικείται από Επιτροπή όπως συμβαίνει στη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ θα εντείνει την επαφή της με τους εργαζόμενους, θα τους ενημερώσει για τους κινδύνους που διατρέχουν από την εφαρμογή τέτοιων πολιτικών και θα τους καλέσει να σφυρηλατήσουν  την ενότητα τους και να βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να αντιδράσουν αποτελεσματικά όταν χρειασθεί.

 Από την ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ

 5 Μαρτίου 2012