ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Η Τρόικα βρήκε τον κατάλληλο σύμμαχο στην Κύπρο για την εφαρμογή της Νεοφιλελεύθερης Πολιτικής με την πλήρη επικράτηση της θεοποιημένης «Ελεύθερης Αγορας» των μονοπωλίων και την εξαφάνιση της Δημόσιας παρέμβασης στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Κύπρου.


Το Υπουργικό Συμβούλιο για ακόμα μια φορά παίρνει μονομερείς αποφάσεις, αυτή τη φορά για κατάργηση 3 οργανισμών, που επηρεάζουν σοβαρές πτυχές της οικονομίας του τόπου και τους εργαζόμενους χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τους παραγωγούς, τους κοινωνικούς φορείς, τις αγροτικές οργανώσεις και τις συντεχνίες.


Το Συμβούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΣΑΠ) είναι ο εντεταλμένος φορέας για εφαρμογή αμπελοιοινικής πολιτικής από το 1949. Ο ρόλος του είναι θεσμικός και από το 2004 έχει εναρμονισθεί με τις κοινοτικές οδηγίες και διαδραματίζει ρόλο εποπτικής-ρυθμιστικής αρχής. Ελέγχει και χαρακτηρίζει οίνους με βάση ευρωπαϊκές οδηγίες, διατηρά και επικαιροποιεί αμπελουργικό μητρώο με βάση και πάλι οδηγίες της Ε.Ε., έχει την ευθύνη έγκρισης πληρωμών για τα μέτρα ενίσχυσης της κοινής οργάνωσης αγοράς οίνου, και είναι διαπιστευμένος φορέας επιθεώρησης για συμμόρφωση με το σύστημα διαχείρισης ποιότητας


Το Συμβούλιο Πατατών μπορεί με διαφοροποίηση του τρόπου λειτουργίας του να συνεχίσει χωρίς την όποια επιχορήγηση να προσφέρει υπηρεσίες στους παραγωγούς σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς αποτρέποντας ταυτόχρονα τη δημιουργία μονοπωλίου.


Για τον Κυπριακό Οργανισμό Γάλακτος θα πρέπει να αξιολογηθεί η υποχρέωση για την τήρηση των ποσοστώσεων, του ελέγχου υγιεινής και ποιότητας γάλακτος και της εκταμίευσης ευρωπαϊκών κονδυλίων.


Ο κοινωνικός διάλογος δεν είναι αυτοσκοπός. Μέσα από αυτό θα μπορούσε να διαφανεί ο καλύτερος τρόπος για την εξυπηρέτηση του σκοπού και των στόχων που μέσα από τις αρμοδιότητες τους υπηρετούν οι οργανισμοί. Θα μπορούσε να διαφανεί εάν αυτές οι αποφάσεις είναι οικονομικότερες ή θα προσθέσουν στον προϋπολογισμό του κράτους. Θα μπορούσε να διαφανεί εάν υπάρχει η δυνατότητα για μεταφορά εργαζομένων στο Δημόσιο.


Είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση αποφεύγει το διάλογο γιατί θέλει να επιβάλει τις πολιτικές της ανεξάρτητα από το Δημόσιο Συμφέρον. Ήδη ακολουθούν και άλλοι. Τίθεται υπό αμφισβήτηση ο οργανισμός που δημιουργήθηκε για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Βάζουν στο στόχαστρο τους το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο και ότι θέλει ας προκύψει με τη μάστιγα των ναρκωτικών.


Δεν τους νοιάζει για τις υπηρεσίες και το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. ‘Οπως και στην Ελλάδα θα οδηγήσουν σε αποψίλωση της και στην ιδιωτικοποίηση ακόμη και των κοινωνικών υπηρεσιών.


Είναι γνωστή η παρά τις δεσμεύσεις πολιτικής τους για τις ιδιωτικοποιήσεις των κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών έστω και αν τους δίνουν περισσότερα από ότι ζητά η Τρόικα.


Δεν συμπληρώνουν τα κενά που δημιουργήθηκαν στη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας για να οδηγηθεί στην παράλυση.


Για να απαλλαγούν από τυχόν εμπόδια αγωνίζονται έστω και αντισυνταγματικά να αλλάξουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Η.Ο. και να περάσουν νομοθεσίες που τους διευκολύνουν.


Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ πιστεύει ότι είναι η ώρα της αντίδρασης των πολιτών και της κοινωνίας. Η ίδια θα συνεχίσει να αγωνίζεται με τους εργαζόμενους για την αποτροπή αυτών των πολιτικών.


Από τη ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ

6 Ιουνίου 2013