Η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ αγωνίζεται για τερματισμό της πορείας ιδιωτικοποίησης της CYTA

Την αποφασιστικότητα τους να αγωνιστούν ενωμένοι για να βάλουν φρένο στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της Cyta, εκφράζουν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, μέλη της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ-Cyta σε απόφασή τους στο πλαίσιο του Παγκύπριου Συνεδρίου που πραγματοποίησαν, καλώντας παράλληλα τη Διοίκηση του Οργανισμού να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα του διαλόγου και να προχωρήσει άμεσα στην προώθηση των αναγκαίων θεσμικών και εσωτερικών αλλαγών.

Το συνέδριο, κατά το οποίο συζητήθηκαν οι θέσεις, η δράση, οι ενέργειες και ο ρόλος της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ-CYTA, τα τελευταία 4 χρόνια και αφού οι Σύνεδροι άκουσαν την εισηγητική ομιλία του Γραμματέα του Κλάδου, Δώρου Θεοδώρου και τις εξειδικευμένες τοποθετήσεις επί όλων των θεμάτων που αφορούν τον Οργανισμό και τους εργαζόμενους, ζήτησε, μεταξύ άλλων, όπως γίνουν κοινά αποδεκτές διευθετήσεις για κάλυψη των ελλειμμάτων του Ταμείου Σύνταξης των εργαζομένων στην ΑΤΗΚ και όπως το ΔΣ του οργανισμού και η Διαχειριστική Επιτροπή εγκαταλείψουν την αδράνεια, επενδύοντας ορθολογικά και απαιτώντας από τους όποιους συνεργάτες με τους οποίους έγιναν επενδύσεις να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Επίσης, οι εργαζόμενοι καλούν το Δ.Σ. και τη διεύθυνση να επανεξετάσει το ρόλο και την αναγκαιότητα ύπαρξης κάποιων θυγατρικών εταιρειών της, με γνώμονα πάντοτε την εξυπηρέτηση των στρατηγικών στόχων και την προστασία του Οργανισμού από πιθανούς κινδύνους.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης διαβεβαίωσε ότι η ΠΕΟ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων του Οργανισμού για αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της CYTA, στον αγώνα για την υπεράσπιση της συλλογικής σύμβασης και των υγιών εργασιακών σχέσεων.

Ανέφερε ότι παρά το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων με τη σχετική απόφαση της Βουλής δεν έχουμε προφανώς αυταπάτες για τις κυβερνητικές προθέσεις και ότι το νομοσχέδιο για τη CYTA πρόκειται να κατατεθεί και έστω και αν για να αποσπάσουν συμμάχους προσπαθούν να ντύσουν την πρόθεση τους σε ένα πιο αποδεκτό και εύπεπτο περιτύλιγμα, εντούτοις για μας είναι ξεκάθαρο ότι η μόνη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα βρίσκεται στη μεθόδευση. «Είτε μετοχοποίηση την πουν είτε αποκρατικοποίηση, είτε μερική είτε ολική, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο», πρόσθεσε.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης η Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΤΗΚ Ρένα Πάνου Ρουβιθά και ο Αναπληρωτής Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής cyta Μιχάλης Αχιλλέως και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών και πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΤΗΚ Χρίστος Πατσαλίδης.

Απο το Συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ CYTA 29/03/2017

Ναι στον εκσυγχρονισμό της CYTA λένε οι εργαζόμενοι

Εισηγητική ομιλία στο Συνέδριο κατέθεσε ο Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ(ΠΕΟ)-Cyta Δώρος Θεοδώρου ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση επανέρχεται σήμερα με ένα νέο νομοσχέδιο για δημιουργία λέει ιδιωτικής εταιρείας στην οποία θα μεταφέρει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της CYTA και θα δώσει μέρος των μετοχών στον ιδιώτη, ο οποίος όμως θα έχει τον απόλυτο έλεγχο της εταιρείας, προσθέτοντας ότι “αυτό για μας είναι η αρχή της εξ’ ολοκλήρου ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού μας”.

Ανέφερε ότι η Cyta “ανήκει στον κυπριακό λαό και οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης ή μετοχοποίησης ουσιαστικά αποτελεί ξεπούλημα αυτού του δημόσιου πλούτου” και πρόσθεσε ότι η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ-CYTA απαιτεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκσυγχρονισμού του Οργανισμού το συντομότερο δυνατό.

Ο διάλογος για τον εκσυγχρονισμό είναι σε εξέλιξη και μάλιστα μπορώ να πω πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο σε ό,τι αφορά στις διαβουλεύσεις με τη διεύθυνση”.

Τα επιχειρήματα κάποιων, για να δικαιολογήσουν την άποψη για ιδιωτικοποίηση, πως τάχα ο Οργανισμός οδεύει προς κλείσιμο δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Αυτά τα ακούμε από το 1993. Ο Οργανισμός εξακολουθεί να είναι, κερδοφόρος, πρώτος στην τεχνολογική ανάπτυξη και πρώτος στην ικανοποίηση του κοινού για ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και εξυπηρέτησης”, πρόσθεσε.

Αναφορικά με το Ταμείο Σύνταξης του Οργανισμού, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι η τελευταία αναλογιστική μελέτη έδειξε πως το έλλειμμα στο Ταμείο ήταν της τάξης των 170 εκ. ευρώ και απ’ ότι φαίνεται η επόμενη μελέτη θα δείξει πως αυτό αυξάνεται στα 230 εκ ευρώ και πρόσθεσε ότι η περίοδος των δέκα χρόνων που καθορίστηκε για αποπληρωμή του ελλείμματος, θεωρούμε πως είναι υπερβολική και θα πρέπει να επανεξεταστεί.

Θέση της ΣΗΔΗΚΕΚ είναι ότι “επιβάλλεται η χρήση κάθε νόμιμου μέσου (περιλαμβανομένου και του «όπλου» των Αστικών Αγωγών) για την αποκόμιση του μεγαλύτερου δυνατού οφέλους για το Ταμείο και τα μέλη του”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “αστικές αγωγές θα πρέπει να κινηθούν εναντίον των αντισυμβαλλόμενων μερών, εναντίον αυτών δηλαδή που εισέπραξαν τα λεφτά μας, ειδικά εκεί όπου η αθέτηση των συμβατικών τους υποχρεώσεων είναι εμφανής”.