ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η Ημερίδα της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων  από διάφορους εμπλεκόμενους φορείς  η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ διοργάνωσε Ημερίδα την Παρασκευή 4 Απριλίου για την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κάτω από τον Τίτλο «Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο- Αναγκαιότητα ή Αυτοσκοπός». Η Ημερίδα αυτή και τα αποτελέσματα της θα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια της Συντεχνία να διαμορφώσει την τελική της άποψη στο θέμα της μεταρρύθμισης. Σκοπός της Ημερίδας δεν ήταν να ακουστεί η ΣΗΔΗΚΕΚ αλλά να ακούσει τους διάφορους εμπλεκόμενους φορείς για να διαμορφώσει την άποψη της.

Η ΣΗΔΗΚΕΚ διοργάνωσε την Ημερίδα έχοντας μπροστά της τα εξής δεδομένα: Δύο ολοκληρωμένα Νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή από την προηγούμενη Κυβέρνηση που άγγιζαν όλα τα σημεία μιας ολοκληρωμένης  μεταρρύθμισης, την μελέτη των Άγγλων εμπειρογνωμόνων  η οποία προκάλεσε την αντίδραση όλων των εμπλεκομένων φορέων και που υποχρέωσε το ίδιο το αρμόδιο υπουργείο να κάμει δεύτερες σκέψεις και τρίτο το επικείμενο αποτέλεσμα μελέτης που διεξάγεται από Ιταλούς        εμπειρογνώμονες.

Στην Ημερίδα ακούστηκαν κατά σειρά του προγράμματος οι απόψεις του Δημάρχου Αγλαντζιάς από μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος Κώστα Κώρτα, του Δημάρχου Ιδαλίου Λεόντιου Καλλένου, του Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, του Δημάρχου ύψωνα Άριστος Ππαλούζα, του Δημάρχου Λεμεσού Ανδρέα Χρίστου καθώς και των κομμάτων ΑΚΕΛ δια του υπεύθυνου της Τοπικής Αυτοδιοίοκησης Σταύρου Γερολατσιήτη, του ΔΗΣΥ δια  του Γιώργου Λυσανδρίδη, της ΕΔΕΚ δια του Σάββα Ηλιοφώτου πρώην Δημάρχου Στροβόλου, της Ένωσης Κοινοτήτων από τον Πρόεδρο της Ανδρέα Κοιτρομιλήδη, του Συνδέσμου Δημοτικών Γραμματέων δια της Πρόεδρου του Γεωργίας Λεωνίδα και του Συνδέσμου Κοινοτικών Γραμματέων Αντώνη Αντωνίου.

Με την ευκαιρία της έκδοσης των υλικών και πορισμάτων της ημερίδας η ΣΗΔΗΚΕΚ τους ευχαριστεί για άλλη μια φορά .

Το ερώτημα «Αναγκαιότητα ή Αυτοσκοπός» που έθεσε η Συντεχνία δεν ήταν τυχαίο. Θέλει να δείξει την ταλαιπωρία που υφίσταται η μεταρρύθμιση του θεσμού η προσπάθεια για την οποία ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια και ακόμα βρισκόμαστε πιο πίσω και από την αρχή.  Η ΣΗΔΗΚΕΚ εκτιμά ότι κάπου άρχισε να χάνεται η σημασία και η αναγκαιότητα για την μεγάλη αυτή αλλαγή. Η ενέργεια της συντεχνία να μην καλέσει την Ένωση Δήμων δείχνει και την αδυναμία της Ένωσης Δήμων σε αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα να υιοθετήσει ενιαία θέση. Η συντεχνία προτίμησε να ακούσει Δημάρχους διαφόρων επιπέδων και δυναμικότητας .

Το κύριο συμπέρασμα από όλες τις απόψεις που ακούστηκαν είναι ότι η μεταρρύθμιση είναι μια αναγκαιότητα αλλά στη βάση της ενδυνάμωσης και αναβάθμισης του θεσμού και όχι στη κατεδάφιση χάριν της οικονομικής στενότητας ενός θεσμού που πρόσφερε πολύ πριν την ίδρυση της κυπριακής δημοκρατίας και προσφέρει ακόμα. Στη βάση αυτή κανένας δεν επικροτεί την ακραία εισήγηση των Άγγλων εμπειρογνωμόνων με τα 5 Δημαρχεία (ένα σε κάθε επαρχία) παγκύπρια.

όλες οι απόψεις που εκφράστηκαν θα συμπεριληφθούν αναλυτικά στα πορίσματα της ημερίδας που θα εκδώσει η συντεχνία το ταχύτερο δυνατό.