ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Όπως είναι γνωστό το Συνδικαλιστικό κίνημα με την έκρηξη της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης δήλωσε ότι ήταν έτοιμο να συνεργαστεί υπεύθυνα και  να συνεισφέρει τονίζοντας ότι δεν θα επέτρεπε να πέσουν μονομερώς οι συνέπειες στους ώμους των εργαζομένων. Έκανε μάλιστα την πρώτη κίνηση αποδεχόμενο να μην διεκδικήσει αυξήσεις   για τα έτη 2010-2011.Δυστυχώς η πλειοψηφία της βουλής δεν ψήφισε τα δύο νομοσχέδια που αφορούσαν την μικρή φορολόγηση των κερδών και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Αυτό καθυστέρησε τον κοινωνικό διάλογο και την προσπάθεια για συναίνεση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Το συνδικαλιστικό κίνημα ενωμένο στήριξε με συνέπεια τον δοκιμασμένο θεσμό των εργασιακών σχέσεων και δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς και τις προσπάθειες επιβολής λύσεων για τους εργαζόμενους χωρίς την συμμετοχή τους.

Αποδεχθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το Συνταξιοδοτικό σαν διαρθρωτικό πρόβλημα και συγκατατεθήκαμε στην εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης με σκοπό την επίλυση του. Ταυτόχρονα αποδεχθήκαμε την συνεισφορά 70 εκατομμυρίων ευρώ από τους εργαζομένους του ευρύτερου δημόσιου τομέα για 2 χρόνια. Δυστυχώς το τραγικό ατύχημα στο Μαρί επιδείνωσε τα προβλήματα της οικονομίας και επίσπευσε την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων.

Το συνδικαλιστικό κίνημα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και παρακάθισε σε εντατικές διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση συζητώντας μαζί της τα θέματα που το αφορούσαν άμεσα εκφράζοντας ταυτόχρονα και απόψεις για το συνολικό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες 9/8/11 επήλθε συμφωνία η οποία περιλαμβάνει :

-Αποδοχή της ένταξης των νεοεισερχόμενων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων

-Μείωση των κλιμάκων εισδοχής κατά 10%

-Αύξηση της εισφοράς στο ταμείο για μεταβίβαση της σύνταξης σε χείρες και ορφανά από 0,75% σε 2%

-Έκτακτη εισφορά 3% των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για 3 χρόνια(οι εργαζόμενοι της ΑΗΚ θα κάνουν την εισφορά τους στον οργανισμό τους)

-Να συνεχιστεί η συζήτηση για την οριστική επίλυση του συνταξιοδοτικού για τους υφιστάμενους.

Πέραν των πιο πάνω η κυβέρνηση ενημέρωσε τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ότι θα καταθέσει με την μορφή του κατ επειγόντως νομοσχέδια που θα αφορούν:

-Την κατάργηση κενών θέσεων και την αναπλήρωση τους μέχρι το 2015 με ρυθμό μίας θέσης για κάθε τέσσερεις αφυπηρετούσες. Ταυτόχρονα με την εισαγωγή του θεσμού της εναλλαξιμότητας, της μείωσης των υπερωριών και άλλων εξοικονομήσεων.

-Την εισαγωγή νέου συντελεστή φόρου εισοδήματος 35% για τα εισοδήματα πέρα των 60 χιλιάδων ευρώ.

-Η εισφορά των εγγεγραμμένων εταιρειών ύψους 70 εκατομμυρίων το χρόνο για 3 χρόνια.

-Αύξηση κατά 5 φορές του σημερινού φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας μέχρι την οριστική αναπροσαρμογή των τιμών του 1980.

-Αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα των εταιρειών(φόρος άμυνας) από 15% σε 17%.

-Αύξησης του φόρου στους τόκους των καταθέσεων από 10% σε 15%.

-Αύξηση του ΦΠΑ από 15% σε 17%.(Δεν θα αυξηθούν οι φόροι σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη που σήμερα είναι 5% και 8%.

-Εισαγωγή νομοθεσίας για το τεκμήριο της απόδειξης.

Το συνδικαλιστικό κίνημα έχοντας επίγνωση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που δημιούργησε η παγκόσμια κρίση καθώς και η έκτακτη ανάγκη ανταποκρίθηκε υπεύθυνα και κατέληξε σε συμφωνία για τα θέματα που το αφορούν άμεσα, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τον θεσμό των εργασιακών σχέσεων και την εργατική ειρήνη.

Καλεί δε όλες τις κοινωνικές ομάδες και τα πολιτικά κόμματα να σεβαστούν αυτή την συμφωνία συμβάλλοντας όλοι στην κοινωνική συναίνεση. Ταυτόχρονα το συνδικαλιστικό κίνημα είναι υποχρεωμένο να προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχθεί την αναίρεση και την απαξίωση του με μονομερής ενέργειες και άλλες επιβολές από μέρους της βουλής. Σε τέτοια περίπτωση θα αντιδράσει για να προστατεύσει το ρόλο του, τις εργασιακές σχέσεις και τους εργαζόμενους.

 ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΔΗΚΕΚ  ΠΕΟ.

Λευκωσία, 10 Αυγούστου 2011,