ΕΛΛΑΔΑ :Προς 65ωρο και συμβάσεις μιας μέρας!

Η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζει να παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και τρόικας και θα κριθεί οριστικά από την πρόοδο που θα σημειωθεί στην υπογραφή Ειδικών Επιχειρησιακών Συμβάσεων, σε συνάρτηση και με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων στις οποίες υποχρεώνονται, το τελευταίο εξάμηνο, χιλιάδες εργαζόμενοι κάτω από την απειλή των απολύσεων. Ωστόσο χθες, κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών, αποφασίστηκε η επιτάχυνση με κάθε τρόπο της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις, που προϋποθέτει το "ξήλωμα" και των τελευταίων διασφαλίσεων για τους εργαζόμενους, ενώ μπήκε φραγμός στην εφαρμογή 42 κλαδικών συμβάσεων που έχουν συμφωνηθεί τους τελευταίους έξι μήνες και περιμένουν (μάταια) την υπουργική έγκριση

Στοπ της τρόικας στις επεκτάσεις (42) κλαδικών συμβάσεων

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, αποφασίστηκε:

* Η άρση κάθε αντικινήτρου για υπογραφή συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ακόμα και μιας ημέρας (ή και μερικών ωρών). Να σημειωθεί ότι η δυνατότητα υπογραφής ημερησίων συμβάσεων υπάρχει και σήμερα, αλλά σε πολύ περιορισμένη κλίμακα και αφορά συμβάσεις σε ευρύτερους οργανισμούς του Δημοσίου (ΟΔΙΕ, ΟΠΑΠ).

* Ταυτόχρονα αίρονται όλα τα "αντικίνητρα" προκειμένου να "σπάνε" χωρίς συνέπειες (αποζημιώσεις, προσφυγές) με πρωτοβουλία των εργοδοτών συμβάσεις (π.χ. 8μηνες) που σήμερα έχουν μια στοιχειώδη κατοχύρωση για τους εργαζόμενους.

* "Ξεχειλώνει" η λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, καθώς μπορεί να επεκταθεί από τις 38 εβδομάδες, που είναι σήμερα το ανώτατο όριο σε 52 εβδομάδες, επιβάλλοντας ουσιαστικά μέχρι και 65 ώρες εργασία την εβδομάδα για τους εργαζόμενους με 6ήμερη απασχόληση! Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές του υπουργείου, συζητήθηκε σε τεχνικό επίπεδο πως θα "βελτιωθούν" οι ρυθμίσεις που αφορούν "στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου", κάτι που προβλέπεται "στο πλαίσιο των αρχών του Ευρωπαϊκού Δικαίου και αποτελούν δεσμεύσεις του Μνημονίου"!

Στοπ στις επεκτάσεις κλαδικών

Κατά τη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκε η μέχρι σήμερα εφαρμογή του νόμου για τις Ειδικές Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις και η ανάγκη ενημέρωσης των ενδιαφερομένων από τους κοινωνικούς εταίρους για το περιεχόμενο και τον τρόπο εφαρμογής του νέου θεσμού. Με πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας θα ζητηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης "επιτάχυνση των δικονομικών διαδικασιών σύστασης συνδικαλιστικών οργανώσεων, που σήμερα απαιτεί περίπου οκτώ μήνες", δηλαδή η σύσταση σωματείων (εργοδοτικών σε μεγάλο βαθμό) προκειμένου να προχωρούν γρήγορα οι Ειδικές Επιχειρησιακές Συμβάσεις.

Ταυτόχρονα η υπουργός Εργασίας θα ζητήσει από τους κοινωνικούς εταίρους προτάσεις για την αναβάθμιση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας και τη δημιουργία αντικειμενικών κριτηρίων για την εφαρμογή της επέκτασης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Με άλλα λόγια, οι κλαδικές συμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί (ήδη εκκρεμούν για υπογραφή δεκάδες συμβάσεις) δεν θα επεκταθούν όπως προβλέπει η νομοθεσία, αλλά θα διαμορφωθούν κριτήρια (π.χ. να μην υπερβαίνουν το 0% της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης). Ωστόσο από τη μη επέκταση των κλαδικών, οι εργαζόμενοι είναι ακόμα περισσότερο ευάλωτοι (ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις) στις ατομικές συμβάσεις εργασίας.

* Τέλος όσον αφορά το ασφαλιστικό, επιβεβαιώθηκε ότι το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η νομοθετική παρέμβαση, και μάλιστα σε δύο επίπεδα. Στο ύψος των επικουρικών συντάξεων, αλλά και των εφάπαξ παροχών, στις περιπτώσεις των ταμείων που θα παρουσιάσουν αναλογιστικά ελλείμματα, αλλά και σε αυτό καθαυτό το σύστημα των επικουρικών συνταξιοδοτικών συστημάτων.

ΓΣΕΕ: Εκθεμελίωση...

"Η εκθεμελίωση των εργασιακών σχέσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας τοποθετούνται ξανά στην ατζέντα της τρόικας και των δανειστών, δυστυχώς με την ανοχή της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλα περιθώρια και δεν πρόκειται να αποδεχθούν ανατροπές των βασικών και θεμελιακών δικαιωμάτων που με αγώνες και θυσίες έχουν κατακτήσει", σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Δ. Στρατούλης: "Κινεζοποίηση μισθών

"Κυβέρνηση, τρόικα και ΣΕΒ προωθούν νέες αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις για την 'κινεζοποίηση' των μισθών, τη γενικευμένη εφαρμογή ατομικών συμβάσεων εργασίας, την εξαέρωση των επικουρικών συντάξεων και την αύξηση των γενικών ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη", τόνισε εκ μέρους του ΣΥΝ ο Δ. Στρατούλης προσθέτοντας ότι "οι διαβεβαιώσεις ότι δεν θα μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μοιάζουν με παραμύθια που δεν πιστεύουν πλέον ούτε τα μικρά παιδιά, αφού η κυβέρνηση ενέκρινε την γερμανογαλλική πρόταση για το 'σύμφωνο ανταγωνιστικότητας', που περιλαμβάνει με σαφήνεια αυτά τα κατεδαφιστικά μέτρα".