ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ & ΈΡΓΩΝ

Τις απόψεις της για πολύ σημαντικά θέματα έθεσε αντιπροσωπεία της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα της Αντώνη Νεοφύτου στον Υπουργό Συγκοινωνιών & Έργων Τάσο Μητσόπουλο.

Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων Ημικρατικών Οργανισμών στρατηγικής σημασίας όπως η Α.Λ.Κ., η CYTA και η ΑΗΚ η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ διαβίβασε για ακόμα μια φορά τη θέση της ότι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν αλλά να παραμείνουν σαν οργανισμοί του Δημοσίου συνεχίζοντας το ρόλο και την αποστολή τους να στηρίζουν την οικονομία, την κοινωνική προσφορά και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Τυχόν ιδιωτικοποίηση στην περίοδο της οικονομικής κρίσης θα σημαίνει ξεπούλημα του Δημόσιου Πλούτου. Για τους πιο πάνω λόγους απαίτησαν όπως η Α.Λ.Κ. παραμείνει Δημόσιος οργανισμός με ρόλο ρυθμιστή και χρήστη των λιμανιών.

Όσον αφορά το Μνημόνιο ζήτησαν από την κυβέρνηση να επεξεργασθεί την πρόταση των προέδρων 5 Ημικρατικών Οργανισμών και στη βάση της να αναληφθεί από αυτούς αντί της ιδιωτικοποίησης τους το ποσό των €1.4 δις.

Οι εκπρόσωποι της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ έθεσαν ενώπιο του Υπουργού το θέμα της αδυναμίας της «κοινοπραξίας» για ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας στη βάση της προσφοράς και της συμφωνία που έγινε με την κυβέρνηση. Ζήτησαν να θεωρηθεί η συμφωνία με το στρατηγικό επενδυτή σαν μη γενόμενη και να ανατεθεί στην Α.Λ.Κ. η ανάπτυξη του Λιμανιού Λάρνακας και στον ΚΟΤ η Μαρίνα.

Ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι η κοινοπραξία δήλωσε αδυναμία χρηματοδότησης για να αναλάβει τις υποχρεώσεις της και για τρίτη συνεχή φορά της δόθηκε τρίμηνη παράταση.

Όσον αφορά το Γραφείο Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Τηλεπικοινωνιών (ΓΕΡΗΕΤ) οι αντιπρόσωποι της ΣΗΔΗΚΕΚ αναφερόμενοι στο μεροληπτικό έναντι του ιδιωτικού τομέα τρόπου ρύθμισης που θέτει σε μειονεκτική θέση τη CYTA τόνισαν ότι ο ανταγωνισμός δεν είναι αυτοσκοπός αλλά θα πρέπει να γίνεται με τελικό αποδέκτη το όφελος του καταναλωτή. Η επιβολή χαμηλών χονδρικών τιμών στους ανταγωνιστές, η απαγόρευση στη CYTA να κάνει προσφορές και να προτείνει πακέτα με χαμηλές τιμές, η συμπερίληψη στην τελική τιμή του κόστους για ανάπτυξη στην περιφέρεια και η μη διασφάλιση της CYTA για μεγάλες επενδύσεις όπως η υλοποίηση της τεχνολογίας οπτικής ίνας είναι μερικά παραδείγματα του μεροληπτικού τρόπου ρύθμισης της αγοράς Τηλεπικοινωνιών.

Τέλος η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ υπόβαλε συγκεκριμένες εισηγήσεις μερικές από τις οποίες είναι:

  •  Θα πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά η αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας για τη δημιουργία Ρυθμιστικής Επιτροπής αντί μονομελούς-Ρυθμιστή, εξέλιξη η οποία εκτιμάται ότι στα δεδομένα του τόπου θα διασφαλίσει μια πιο πλουραλιστική και εμπλουτισμένη μορφή λειτουργίας στην Εθνική Ρυθμιστική Αρχή.
  •  Να αλλάζει η μεθοδολογία τιμολόγισης ώστε η χονδρική τιμή να υπολογίζεται με βάση τη λιανική μείον ένα λογικό ποσό (τροποποίηση νομοθεσίας).
  • Να επιτρέπεται στη CYTA να προβαίνει σε πακετοποίηση υπηρεσιών με βάση τη μεσοσταθμισμένη χρήση όλων των χρηστών.
  • Να προωθούνται οι υπηρεσίες της CYTA μέσω προσφορών προς τους καταναλωτές (υποχρέωση να προσφέρει τις ίδιες εκπτώσεις στα χονδρικά προϊόντα και άρα να βοηθά τους ανταγωνιστές και όχι τον ανταγωνισμό).

Ο Υπουργός αφού σχολίασε τις απόψεις της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ γύρω από όλα τα θέματα υποσχέθηκε συγκεκριμένα ότι θα είναι η τελευταία παράταση στον Στρατηγικό Επενδυτή, ότι θα μελετήσει τις απόψεις της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ για τη ρύθμιση των Τηλεπικοινωνιών και τέλος ότι θα κρατά ενήμερο το Συνδικαλιστικό Κίνημα για τη μελέτη από συμβουλευτικό οίκο στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Από τη ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ

1 Ιουλίου 2013