ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κ.Δ. για την οποία σας ενημερώσαμε με ανακοίνωση ημερομηνίας 15/10/2012, μεσολάβησαν οι επαφές με τα κόμματα και συνάντηση των Συντεχνιών με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

Στη χθεσινή συνάντηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο προεδρικό ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι υποχρεωθήκαμε να προσφύγουμε στο μηχανισμό λόγω του προβλήματος των τραπεζών και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε με στόχο να διαμορφωθεί κοινή πρόταση των κοινωνικών δυνάμεων και των πολιτικών κομμάτων, κάτι που θα ενίσχυε τη θέση της κυπριακής πλευράς στη σκληρή διαπραγμάτευση με την ΤΡΟΙΚΑ.

Επανέλαβε τη θέση της Κυβέρνησης να αγωνιστεί προκειμένου να διασφαλιστούν θεσμικά ωφελήματα, οι συλλογικές συμβάσεις και το κοινωνικό κράτος (ΑΤΑ - 13ος -ιδιωτικοποιήσεις).

Ο Πρόεδρος της Κ.Δ. σχολίασε όλα τα θέματα που τέθηκαν από το συνδικαλιστικό κίνημα που αφορούν την τελική πρόταση της κυβέρνησης και δεσμεύτηκε ότι:

Δεν θα περιλαμβάνεται επιπρόσθετη εισφορά έναντι του Σχεδίου Σύνταξης και του Ταμείου για τη μεταβίβαση  σε χήρες και ορφανά.

Αντί των εισφορών (3%) στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής θα μπουν κλιμακωτές εισφορές για όλους (ιδιωτικός τομέας, αυτοεργοδοτούμενοι): 0-€1500  0%, €1501-€2500  2,5%, €2501-€3500 3% και πάνω από €3501 3.5%.

Η κλιμακωτή μείωση απολαβών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα διαμορφώνεται ως εξής: €0-€1000 0%, €1001-€1500 6.5%, €1501-€2000 8,5%, €2001-€3000  9.5%, €3001-€4000  11.5% και πάνω από €4001 12.5%.

Οι αποκοπές στους μισθούς δεν θα λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων.

Θα καταβληθεί προσπάθεια μερικής αντιμετώπισης του θέματος της παγοποίησης των προσαυξήσεων λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για συνολική εξοικονόμηση €975 εκατομμυρίων.

Θα συζητηθεί εντός 2 μηνών από κοινή επιτροπή Κυβέρνησης Συντεχνιών το Συνταξιοδοτικό του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Οι συντάξεις του Τ.Κ.Α. θα εξακολουθήσουν να υπολογίζονται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία.

Η Α.Τ.Α. θα υπολογίζεται και για το Δημόσιο και για τον Ιδιωτικό Τομέα με βάση την όποια συμφωνία επιτευχθεί από τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο πρόεδρος ενημέρωσε τις Συντεχνίες για τις κοινές θέσεις όλων για τις Τράπεζες και τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται να συμπεριληφθούν σημαντικά κονδύλια για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Επαναλαμβάνοντας ότι δεν διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας, ζήτησε τη στήριξη όλων για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στη σκληρή διαπραγμάτευση με την ΤΡΟΙΚΑ προκειμένου να εξασφαλισθεί το συντομότερο η Δανειακή Σύμβαση.

Τέλος, ενημέρωσε τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις για τις πολιτικές παρεμβάσεις που έκανε σε επίπεδο ηγεσίας της Ε.Ε. προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η προσπάθεια μας.

Από τη ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ

23/10/2012