Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΗΔΗΚΕΚ ενέκρινε την κατ αρχή Συμφωνία Πλαίσιο.

Το Δ.Σ. της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ εξέτασε σε χθεσινή συνεδρία του την κατ’ αρχή συμφωνία που επιτεύχθηκε στη βάση της Συμφωνίας Πλαίσιο ημερομηνίας 4/1/2017 και της Συμπληρωματικής Συμφωνίας ημερομηνίας 20/10/17.

Το Δ.Σ. της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ κρίνει ότι η κατάληξη του διαλόγου που συνεχίστηκε μετά τις προεδρικές εκλογές και ολοκληρώθηκε στις 31/5/2018 όπως πρόβλεπε η Συμφωνία είναι υπό τις περιστάσεις ικανοποιητική.

Το Δ.Σ. της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ εγκρίνοντας την πιο πάνω συμφωνία, τονίζει ότι η διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων επιτυγχάνεται μέσα από αγώνες και διεκδικήσεις στα πλαίσια των Εργασιακών Σχέσεων γι’ αυτό καλεί όλους να διεκδικούν δυναμικά για την πλήρη αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου όλων των εργαζομένων και των κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού.

Ανεξάρτητα από τις όποιες δικαστικές διαδικασίες συμφωνήθηκε χρονοδιάγραμμα 4.5 χρόνων για οριστικό τερματισμό των αποκοπών, με καταληκτική ημερομηνία για υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων για τα έτη 2015-2018 στους Οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και την εισαγωγή Ταμείου Προνοίας για νεοεισερχόμενους και αορίστου χρόνου εργαζόμενους που πρέπει να συμφωνηθεί στα ίδια χρονικά πλαίσια.

Ανασκοπώντας τις εξελίξεις το Δ.Σ. έκρινε ότι ορθά η Συντεχνία αντιτάχθηκε από το καλοκαίρι του 2015 στην πρόταση της Κυβέρνησης για Νομοθετική ρύθμιση του τρόπου διαμόρφωσης του μισθολογίου προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο τους θεσμούς των Εργασιακών Σχέσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων. Υπενθυμίζει ακόμη ότι η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ ουδέποτε αποδέχτηκε να γίνουν οι αποκοπές με Νομοθεσίες οι οποίες μάλιστα δεν πρόβλεπαν τον τερματισμό τους. Εκείνο που η ΠΕΟ ξεκάθαρα ζητούσε τότε ήταν η λήψη κοινωνικά ισορροπημένων μέτρων και την ίση κατανομή των βαρών.

Για το σκοπό αυτό τα μέλη της ΠΕΟ συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις έξω από τη Βουλή προκειμένου να αποτραπεί η επιβολή των μνημονιακών μέτρων. Πού ήταν και τι έκαναν το 2011, 2012 και 2013 κάποιοι άλλοι όταν τους καλούσαμε σε κοινή αντίδραση; Που ήταν και ποια ήταν η θέση τους όταν συζητείτο στη Βουλή το θέμα του καθορισμού της κίνησης των μισθών με Νόμο;

Με τη στάση της ΠΕΟ, ΣΕΚ και άλλων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων αποτράπηκε η νομοθετική ρύθμιση και με επιμονή σε αρχές προχωρήσαμε σε διάλογο για ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης 2015-2018. Με την προκήρυξη απεργιακών μέτρων υποχρεώθηκε η Κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη θέση ότι οι αποκοπές είναι μόνιμες κάτι που έχει συμπεριληφθεί στη Συμπληρωτική Συμφωνία Πλαίσιο ημερομηνίας 20/10/2017.

Η ΠΕΟ από τον Δεκέμβρη του 2015 έθεσε το πλαίσιο διεκδίκησης για επαναφορά μισθών και ωφελημάτων και τον τερματισμό επί μέρους συμφωνιών που έγιναν λόγω της κρίσης.

Με πυξίδα τις συνεδριακές αποφάσεις η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ θα συνεχίσει τον αγώνα και θα διεκδικεί αποφασιστικά την πλήρη αποκατάσταση των όρων απασχόλησης των εργαζομένων.

Από το Δ.Σ. της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ
6 Ιουνίου 2018