ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ CYTA : «ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ»

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ CYTA :

«ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ»

 

Παρά τις αντιδράσεις εργαζομένων, πολιτικών δυνάμεων, και άλλων κοινωνικών οργανώσεων η πλειοψηφία της Βουλής ψήφισε το Νόμο για τις αποκρατικοποιήσεις προβάλλοντας ως κύριο επιχείρημα ότι το «Μνημόνιο» προβλέπει την είσπραξη €1.4 δισεκατομμυρίων από ιδιωτικοποιήσεις και εκχώρηση Δημόσιας περιουσίας.

Πρόσφατα ακούσαμε τον Υπουργό Οικονομικών να μας λέει ξεκάθαρα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι θέμα κυρίως εισπρακτικό αλλά διαρθρωτικό, και αποτελεί μέρος της πολιτικής της Κυβέρνησης.

Όντως οι ενέργειες της κυβέρνησης αυτό δείχνουν. Συγκεκριμένα, με βάση το σχετικό Νόμο διορίστηκε έφορος αποκρατικοποιήσεων ο οποίος ξεκίνησε τη διαδικασία αποκρατικοποίησης στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν στο Μνημόνιο. Με βάση τον ίδιο Νόμο προβλεπόταν και η σύσταση Μεικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής. και μάλιστα εντός 15 ημερών από την ψήφισή του. Στη επιτροπή αυτή θα συμμετείχε διυπουργική επιτροπή και οι εκπρόσωποι των συντεχνιών με τους οποίους θα γίνεται διαβούλευση για όλα τα εργασιακά θέματα. Πέρασαν 8 μήνες από τη ψήφιση του Νόμου και παρ’ όλες τις επιστολές και διαμαρτυρίες μας η επιτροπή αυτή ουσιαστικά δεν έχει συσταθεί πόσο μάλλον να λειτουργήσει. Στην πρόσφατη συνάντηση των εκπροσώπων των Συντεχνιών με τον έφορο αποκρατικοποιήσεων μας γνωστοποιήθηκε ότι οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά και είναι ανεξάρτητες από τη σύσταση της Μεικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής. Δηλαδή μας αγνοούν παντελώς, δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση από κανένα παρά μόνο από αναφορές στα ΜΜΕ. Τρανό παράδειγμα αυτού, η χθεσινή αναφορά στα ΜΜΕ για νέο νομοσχέδιο που θα αφορά τους Κρατικούς Οργανισμούς και Κρατικές Επιχειρήσεις.

Με δεδομένο ότι ο Νόμος όπως ψηφίστηκε δεν κατοχυρώνει δικαιώματα των εργαζομένων, μεταξύ των οποίων την ιδιότητα του Δημόσιου Υπαλλήλου και το συνταξιοδοτικό, είναι πεποίθηση μας ότι για μια ακόμη φορά επιχειρούν να φέρουν τους εργαζόμενους προ τετελεσμένων με .πρόφαση την πίεση χρόνου, την επιμονή της Τρόικας, την ανάγκη για την επόμενη δόση.

Παράλληλα, συνεχίζεται με διάφορες μεθόδους και επιλεκτικές διαρροές στα ΜΜΕ μια προσπάθεια απαξίωσης του Οργανισμού και των υπαλλήλων με προφανή στόχο τη μείωση της αξίας του Οργανισμού. Αν λάβουμε υπόψη και τα όσα ο έφορος δήλωσε ενώπιων των εκπροσώπων των Συντεχνιών, υπολογίζουν την αξία του Οργανισμού να μην ξεπερνά τα €500 εκατομμύρια. Πέραν από αυτά έχουμε και την καθυστέρηση στην υλοποίηση έργων κεφαλαιώδους σημασίας για τον Οργανισμό με την κωλυσιεργία στην έγκριση τους είτε από τον Έφορο, είτε από το αρμόδιο Υπουργείο. Μια καθυστέρηση που μελλοντικά θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κερδοφορία του Οργανισμού. Αυτό φυσικά έρχεται σε αντίθεση με τη διακήρυξη του ΔΣ για αύξηση της αξίας του Οργανισμού.

.

Στην όλη προσπάθεια αποδυνάμωσης της ΑΤΗΚ έρχεται να συμβάλλει και η απρονοησία στη λύση των λειτουργικών προβλημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή του Σχεδίου Εθελούσιας Αποχώρησης που προνοεί αφυπηρέτηση πέραν των 500 υπαλλήλων. Ένα σχέδιο που μεγέθυνε τα ήδη μεγάλα προβλήματα διοίκησης και οργάνωσης του Οργανισμού ωσάν και συμφώνησαν όλοι στη διευκόλυνση του έργου του ξεπουλήματος.

.

Οι εργαζόμενοι στην ΑΤΗΚ διαφωνούν με όλες αυτές τις μεθοδεύσεις και πιστεύουν πως αν αγωνισθούμε όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλουμε θετικά στη λειτουργία του οργανισμού και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις που θα κληθούν να ψηφίσουν επιπρόσθετες Νομοθεσίες αναγκαίες για υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων.

Οι συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων, όπως αυτές μεθοδεύονται, θα βαρύνουν όχι μόνο του εργαζόμενους στον Οργανισμό αλλά και τους πολίτες και την οικονομία του τόπου γενικότερα. Ως εργαζόμενοι δεν πιστεύουμε πλέον στα λόγια και τις δεσμεύσεις και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε έγκαιρα τη μάχη για τη σωτηρία του Οργανισμού.

Προς αυτή την κατεύθυνση οι Συντεχνίες ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ, ΑΣΕΤ-CYTA, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και ΣΕΠ-ΑΤΗΚ θα οργανώσουν την αντίδραση τους πολύ πριν την κατάθεση του όποιου Νομοσχεδίου για αλλαγή του Νομικού καθεστώτος και μετατροπή της ΑΤΗΚ σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου ή οποιουδήποτε άλλου Νομοσχεδίου αφορά το μέλλον του Οργανισμού μας.

Με εκτίμηση,

Από τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις της Cyta,

ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ (ΠΟΑΣ), ΑΣΕΤ-Cyta (ΠΟΑΣ), ΣΗΔΗΚΕΚ (ΠΕΟ)-Cyta, ΣΕΠ-ΑΤΗΚ