Αφορμή για την παρούσα παρέμβαση, αποτελούν τα δημοσιεύματα στον Κυπριακό τύπο για τις αυξήσεις των χρεώσεων από τις διαχειρίστριες εταιρείες στο λιμάνι Λεμεσού, η αντίδραση από το ΚΕΒΕ αλλά και η με ‘τυμπανοκρουσίες’ και επικοινωνιακά ‘πυροτεχνήματα’ των κυβερνώντων για ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας. Ένα σήριαλ που διαρκεί χρόνια.
Ήταν, το όχι και τόσο μακρινό 2016, που βρισκόμασταν σε διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Μεταφορών για την τύχη του λιμανιού Λεμεσού και των υπαλλήλων της Αρχής Λιμένων Κύπρου. Η διαχρονική θέση της συντεχνίας μας ήταν και εξακολουθεί να είναι ενάντια σε κάθε είδους ιδιωτικοποίηση. Τα επιχειρήματα μας απλά:
- Δεν μπορείς να ελέγξεις την ελεύθερη αγορά στον καθορισμό τιμών. Οι τιμές διαμορφώνονται από την εκάστοτε ιδιωτική επιχείρηση με σκοπό την αύξηση των κερδών.
- Ανάπτυξη προς όφελος αποκλειστικά του πολίτη, πρέπει, μπορεί και οφείλει το κράτος να κάνει.
Η θέση μας στηρίζεται και στην συστηματική παρατήρηση των συνεπειών των ιδιωτικοποιήσεων που σάρωσαν την Ευρώπη τις προηγούμενες δεκαετίες, όπου τελικά οδήγησαν σε :
- Καταλήστευση του δημόσιου πλούτου των χωρών.
- Χαλιναγώγηση της αγοράς και αύξηση του κόστους στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Κατάρρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών και υποδομών, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και σε κάποιες περιπτώσεις την υγειά των πολιτών.
- Οπισθοδρόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων
Μια ματιά στο διαδίκτυο είναι αρκετή για να πείσει. Το παραδείγματα της Γερμανίας (υδατοπρομήθεια,τηλεπικοινωνίες) και της Μεγάλης Βρετανίας(ηλεκτρισμός, σιδηρόδρομοι) κ.α , καταδεικνύουν τις αρνητικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων για την κοινωνία και τα λαϊκά στρώματα.
Η αντιμετώπιση της συντεχνίας μας από τον τότε αρμόδιο υπουργό της κυβέρνησης, δεν ήταν με επιχειρήματα αλλά με ειρωνείες. Αλλά και η στάση του ΚΕΒΕ σε κάθε κινητοποίηση μας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης ήταν επιθετική. Μας κατηγορούσαν ότι κάνουμε κακό στην οικονομία του τόπου και καλούσε την κυβέρνηση να παρεμβεί με μέτρα καταστολής. Τέσσερα χρόνια μετά δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε όσο αφορά την αύξηση των τιμών στις χρεώσεις. Δεν πρόκειται για εκπληρωμένη προφητεία αλλά για απλή παρατήρηση. Σήμερα το ΚΕΒΕ ΄ευαισθητοποιήθηκε’ και καλεί την κυβέρνηση να παρεμβεί. Ενδιαφέρονται λέει και για την ανεργία που θα δημιουργηθεί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δεν αναφέρουν βέβαια ότι το κόστος αυτό αργά ή γρήγορα θα μετακυλήσει στον καταναλωτή.
Όσο για τις επενδύσεις που έγιναν να ενημερώσω τους αναγνώστες ότι:
- Η νέα αίθουσα επιβατών και η επέκταση των κρηπιδωμάτων του λιμανιού Λεμεσού έγιναν από την Αρχή Λιμένων με πόρους από το αποθεματικό της. Βέβαια σήμερα η αίθουσα επιβατών χρησιμοποιείται για γάμους.
- Όσο αφορά τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό υπήρχε πρόνοια στον σχεδιασμό της Αρχής για αγορά δυο γερανογεφυρών τύπου super post panamax και για προμήθεια ενός ρυμουλκού. Εξάλλου τέσσερεις από τις υφιστάμενες γερανογέφυρες είχαν υποστεί αναβάθμιση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού ενώ είχε αγοραστεί και πλοηγίδα.
Η συντεχνία μας είχε καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις για την ανάπτυξη του λιμανιού της Λάρνακας, την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την ωφέλεια του κοινωνικού συνόλου, διατηρώντας την ΑΛΚ ως ιδιοκτήτη, χρήστη και ρυθμιστή. Σε ότι αφορά τις ανάγκες ανάπτυξης του λιμανιού, η πρόταση μας ήταν να δοθούν στην Αρχή Λιμένων, η οποία έχει και την τεχνογνωσία. Με βάση αυτόν τον άξονα θα μπορούσαν να γίνουν τα πιο κάτω:
- Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων τόσο για τα υφιστάμενα φορτία όσο και για μελλοντικές χρήσεις καθώς και εφαρμογή τους στις εγκαταστάσεις του λιμανιού.
- Μετατροπή του λιμανιού σε υποστηρικτικό – εμπορικό για την εξυπηρέτηση των εταιριών υδρογονανθράκων αλλά και του τοπικού εμπορίου.
- Επιδιόρθωση των υφιστάμενων κρηπιδωμάτων και εγκαταστάσεων, επέκταση κρηπιδωμάτων και αγορά ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (γερανοί, ρυμουλκά) που απαιτούνται για την οικονομική ανάπτυξη αλλά και τις ανάγκες της ΑΛΚ. Εξυπηρέτηση σε 24ωρη βάση.
- Πρόσληψη προσωπικού, σε όλους τους κλάδους, ώστε το λιμάνι να εργάζεται σε 24ωρη βάση, με ασφάλεια (μόνιμο προσωπικό).
- Εμπλοκή εκπροσώπων κοινωνικών ομάδων (Δήμαρχος, χρήστες λιμανιού, εκπρόσωποι κινημάτων) στον έλεγχο εφαρμογής της οικονομικής ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής προστασίας.
Σε ότι αφορά την μαρίνα η πρόταση μας ήταν να δοθεί η ανάπτυξη της στο υφυπουργείο Τουρισμού και να εξεταστεί το ενδεχόμενο διαχωρισμού μαρίνας Λάρνακας – Λιμανιού. Τέλος, για την πιθανότητα ανάπτυξης του χερσαίου χώρου, θα μπορούσε να γίνει σε συνεργασία κράτους- δήμου Λάρνακας.
Ενόσω η διαδικασία ξεπουλήματος του λιμανιού Λάρνακας εξελίσσεται, εκκρεμούν σημαντικά εργασιακά ζητήματα, όπως η οργανωτική δομή της Αρχής Λιμένων.
Γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω ότι η συντεχνία μας δεν διακατέχεται από κανένα δογματισμό αλλά αντίθετα έχει γνήσιο ενδιαφέρον για το μέλλον των Λιμανιών στο τόπο μας αλλά και το συμφέρον των εργαζομένων και της κοινωνίας.
Έστω και τώρα, για ακόμα μια φορά καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους, την κυβέρνηση, τον Δήμο Λάρνακας, τις πολιτικές δυνάμεις κ.α να επανεξετάσουν το ζήτημα και με νηφαλιότητα να αξιολογήσουν τις θέσεις και προτάσεις μας.