Κλαδικό Συνέδριο ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ-ΚΟΤ

ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ-ΚΟΤ

ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΣ: Κλαδικό Συνέδριο ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ-ΚΟΤ

ΤΙΤΛΟΣ: Νέα δεδομένα και νέες απαιτήσεις για τον τουρισμό

ΕΝΘΕΤΟ: Οι εργαζόμενοι στον ΚΟΤ αγκάλιασαν την ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ με πολλή αγάπη και στηρίζουν τις προσπάθειές της. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχει σχεδόν εξαπλασιαστεί η δύναμή της μέσα σε μόλις πέντε χρόνια

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Παγκύπριο Κλαδικό Συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού την Τετάρτη, 10 Ιουνίου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΕΤΚΑ ΠΕΟ Λευκωσίας.

Το άνοιγμα του Συνεδρίου έκανε το μέλος της Κλαδικής ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ΚΟΤ, Γιάννος Μαυρόγιαννος ενώ εισηγητική ομιλία κατέθεσε ο Γραμματέας, Μιχάλης Παπαγιώργης. Το Συνέδριο χαιρέτησαν ο Γ.Γ. της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, ο Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, Αντώνης Νεοφύτου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΟΤ Πάνος Εγγλέζος και ο Πρόεδρος της ΕΥΚΟΤ, Κώστας Καπιτανής. Εκ μέρους του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνη Πασχαλίδη, χαιρετισμό απηύθυνε λειτουργός του Υπουργείου.

Στη συνέχεια ακολούθησαν ομιλίες και παρουσιάσεις από τον Μιχάλη Πούρο, Αναπληρωτή Γραμματέα ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ΚΟΤ σχετικά με τις Εργασιακές Σχέσεις, από τον Σάββα Χατζηκύρου σχετικά με τον ρόλο του ΚΟΤ στα νέα δεδομένα και από τον Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ, Λευτέρη Γεωργιάδη σχετικά με τα προβλήματα των εργαζομένων στην Τουριστική Βιομηχανία της Κύπρου.

Ο Γραμματέας της Κλαδικής της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ΚΟΤ, Μιχάλης Παπαγιώργης, στην εισηγητική του ομιλία αναφέρθηκε στην απόφαση για την ίδρυση της Οργάνωσης πριν από πέντε χρόνια στον Οργανισμό επισημαίνοντας πως κρίθηκε αναγκαία αφού η απουσία της ΠΕΟ από τον ΚΟΤ ήταν εμφανής και στην έκφραση των εργαζομένων και στη λειτουργία των Εργασιακών Σχέσεων χωρίς κενά και απώλειες: «Ήταν πλέον ώριμες οι συνθήκες για την παρέμβαση της ΠΕΟ στα εργασιακά δρώμενα του ΚΟΤ. Πέντε χρόνια μετά μπορούμε να πούμε ότι η απόφασή μας δικαιώνεται. Οι εργαζόμενοι στον ΚΟΤ αγκάλιασαν την ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ με πολλή αγάπη και στηρίζουν τις προσπάθειές της. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχει σχεδόν εξαπλασιαστεί η δύναμή της σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», είπε.

Μιλώντας για τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στον ΚΟΤ ανέφερε ότι σήμερα έχει επιτευχθεί μέσα από πολλές διεργασίες η ανανέωση των Συμβάσεων 2004-2006 καθώς και η αναδιάρθρωση και η νέα δομή του Οργανισμού, η οποία ολοκληρώνεται το 2010. «Πετύχαμε μεταξύ άλλων την αναβάθμιση των Λειτουργών Επιθεώρησης των οποίων το αίτημα χρονολογείτο από δεκαετίες πριν. Ακόμη πετύχαμε να δοθεί στους βοηθούς Τουριστικούς Λειτουργούς μέχρι την κλίμακα Α5 επιπρόσθετα δύο προσαυξήσεις. Στη συνέχεια, ακολούθησε η υπογραφή της Σύμβασης για τα χρόνια 2007-2009, η οποία έδωσε μεταξύ άλλων και μισθολογικές αυξήσεις στα πλαίσια της πολιτικής του Συνδικαλιστικού Κινήματος. Παράλληλα πετύχαμε την επέκταση του ευέλικτου ωραρίου κατά 15’. Με ενέργειες δικές μας έγινε δυνατή η έγκριση 16 νέων θέσεων στον προϋπολογισμό του 2009», συνέχισε ο Μ. Παπαγιώργης.

Παράλληλα, η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ΚΟΤ στη διάρκεια της πενταετούς παρουσίας της στον Οργανισμό, προώθησε και επίλυσε πολλά αιτήματα των μελών της.

Στη συνέχεια ο Γραμματέας της Κλαδικής Επιτροπής έθεσε τους νέους στόχους της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ΚΟΤ για τα επόμενα χρόνια και διαβεβαίωσε τους Συνέδρους ότι η Συντεχνία θα συνεχίσει να παλεύει για την συνεχή βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων αλλά και την επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στον ευαίσθητο για τη χώρα μας τομέα του τουρισμού. Επιγραμματικά αναφέρουμε πως στους άμεσους στόχους της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ΚΟΤ είναι η επίλυση των εξής προβλημάτων: (α) Να επεκταθούν τα υφιστάμενα κτήρια του Οργανισμού ή να εξευρεθεί νέα σύγχρονη στέγη. (β) Να δημιουργηθεί ενιαίο κρατικό μισθολόγιο που να εξυπηρετεί όλους τους εργαζόμενους. (γ) Να επισπευθεί από τους αρμόδιους η διαδικασία για ανάθεση απευθείας σε ιδιώτες της διαχείρισης της Μαρίνας της Λάρνακας. (δ) Οι μετακινήσεις των υπαλλήλων να γίνονται έπειτα από προσυνεννόηση με αυτούς και οι λόγοι των μετακινήσεων να είναι πλήρως τεκμηριωμένοι. (ε) Να δοθούν όλες οι προβλεπόμενες από τη Δομή θέσεις καθώς και οι προβλεπόμενες αναβαθμίσεις ή προσαυξήσεις μέχρι το 2010. (στ) Να πληρωθούν οι κενές θέσεις, να επισπευθούν οι προσλήψεις και οι προαγωγές προσωπικού. (ζ) Να βελτιωθούν τα επίπεδα εσωτερικής επικοινωνίας στον Οργανισμό μεταξύ των υπαλλήλων και μεταξύ του προσωπικού και της διεύθυνσης.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του αναφέρθηκε στην παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία σε κάποιο βαθμό επηρέασε την Τουριστική Βιομηχανία στην Κύπρο επισημαίνοντας πως οι συνέπειες στη χώρα μας είναι μικρές χάρην στην έγκαιρη λήψη των απαραίτητων μέτρων από την κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια.

Από την πλευρά του ο Γ.Γ. της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης στο χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε τη σημασία που δίνει η Ομοσπονδία στη λειτουργία των Ημικρατικών Οργανισμών, τους οποίους στο παρελθόν έδωσε σκληρές μάχες για να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα τους: «Για εμάς, ο δημόσιος τομέας και κυρίως οι Ημικρατικοί Οργανισμοί είναι χώροι για τους οποίους παλέψαμε ακόμη και όταν η ΠΕΟ αντιμετωπιζόταν ως «κατάρα», δώσαμε μάχες για την στήριξή τους με ανειδιοτέλεια γιατί είναι θέση αρχής για εμάς να υπερασπιζόμαστε τους Οργανισμούς κοινής ωφέλειας», είπε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην παγκόσμια οικονομική κρίση και επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως η ΠΕΟ δεν θα επιτρέψει να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι οι μόνοι που δεν φταίνε σε τίποτα. «Στη χώρα μας οι επιπτώσεις της κρίσης είναι μικρές σε σχέση με άλλες χώρες του πλανήτη και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε μια κυβέρνηση φιλολαϊκή που έγκαιρα έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της οικονομίας μας. Παράλληλα, στην Κύπρο λειτουργεί ένα σωστό σύστημα Εργασιακών Σχέσεων», ανέφερε. Ολοκληρώνοντας, ο Γ.Γ. της ΠΕΟ επανέλαβε την στήριξη της Ομοσπονδίας στην κυβέρνηση απαρριθμώντας μερικά από τα πολλά μέτρα που λήφθηκαν στη διάρκεια της διακυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια, τα οποία είναι προς όφελος των εργαζομένων.

Στη συνέχεια, παίρνοντας το λόγο ο Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, Αντώνης Νεοφύτου, ο οποίος στο δικό του χαιρετισμό επεσήμανε πως η Συντεχνία από την πρώτη στιγμή της παρουσίασης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης συμπεριφέρθηκε υπεύθυνα και υπέβαλε τις προτάσεις της για όσο το δυνατό απάβλυνση των συνεπειών: «Είμαστε διεκδικητικοί μεν αλλά με θέσεις και προτάσεις. Είμαστε υπέρ των ρυθμισμένων σχέσεων, της Συλλογικής Σύμβασης, της προστασίας των κατακτήσεων, της βελτίωσης των ωφελημάτων και του βιοτικού επιπέδου. Δεν θα απεμπολήσουμε ποτέ τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα, τον τιμάριθμο και τις απολαβές. Δεν θα αποδεκτούμε την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, την απορρύθμιση των σχέσεων εργασίας και τη δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων. Θα αγωνιστούμε για τη επίλυση των προβλημάτων αλλά και την επιτυχία του Οργανισμού. Θα αγωνιστούμε για την πλήρη επικράτηση της αξιοκρατίας και της χρηστής διοίκησης», τόνισε ο Α. Νεοφύτου.

Των τοποθετήσεων και των χαιρετισμών ακολούθησε ένας πλούσιος και εποικοδομητικός διάλογος στη διάρκεια του οποίου όλοι οι Σύνεδροι υπέβαλαν ερωτήματα και κατέθεσαν τις απόψεις τους τόσο σε ότι αφορά την περαιτέρω ενδυνάμωση της Συντεχνίας τους όσο και σε ότι αφορά τον τουρισμό στη χώρα μας.

Τέλος, οι παρευρισκόμενοι ενέκριναν Σχέδιο Απόφασης, το οποίο θα δημοσιεύσουμε στην επόμενη έκδοση του «Ε.Β.».