Ανακοίνωση CYTA 08/12/2009


Σε συνεδρία του Δ.Σ. στις 27/10/2009 αποφάσισε να διαπραγματευτεί με την αλυσίδα καταστημάτων Telefon σαν μέτρο αντιμετώπισης του ανταγωνισμού κάτι που αποτέλεσε εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης και τροχιοδρομήθηκε από το προηγούμενο Δ.Σ. θυμίζουμε ότι το θέμα έγινε αντικείμενο σχολίων και ανακοινώσεων των συντεχνιών που μεταξύ άλλων έλεγαν στις 29/10/2009.

Η ΕΠΟΠΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) προειδοποιεί το  Διοικητικό Συμβούλιο της Cyta να μην υλοποιήσει τη συγκεκριμένη απόφαση

H ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ καλεί το Διοικητικό Συμβούλιο να ανακαλέσει την απόφαση του και να εργαστούμε όλοι μαζί με ταχύτατους ρυθμούς για ανάπτυξη της δικής μας Αλυσίδας Καταστημάτων.

Τα δύο θέματα (στελέχωση Cytashops και συνεργασία με αλυσίδα καταστημάτων) παρ’ όλο που έχουν συνάφεια συζητούνταν ανεξάρτητα γιατί το καθένα είχε την δική του συγκεκριμένη στόχευση.

«Συμπτωματικά» αμέσως μετά δόθηκε με ανορθόδοξη διαδικασία «άτυπη» πρόταση για επίλυση του προβλήματος των ωραρίων των καταστημάτων που για 5 χρόνια παρά την συμφωνία σε συλλογική σύμβαση εκκρεμούσε. Στη συνάντηση που δόθηκε η «άτυπη» πρόταση ΕΠΟΕΤ και ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ το συνέδεσαν με την απόφαση του Δ.Σ. και η ΣΗΔΗΚΕΚ(ΠΕΟ)-Cyta δήλωσε ότι ήταν δύο διαφορετικά θέματα.

Παρ’ όλα αυτά δεσμευτήκαμε να συζητήσουμε ξεκαθαρίζοντας από την πρώτη στιγμή τις διαφορές μας κυρίως στα σοβαρά θέματα. Σε όλες τις συναντήσεις που ακολούθησαν η ΣΗΔΗΚΕΚ είχε σαν άξονα την συμφωνία της συλλογικής σύμβασης που σχετίζετο με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Σε ένα διάλογο είναι δυνατό να τεθούν διάφορες ιδέες και απόψεις. Η προσπάθεια όμως να καταλογίσουν στη ΣΗΔΗΚΕΚ προτάσεις εξαήμερο κλπ. δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και η συμπεριφορά αυτή είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογική.

Όταν στις 27/11 στη συνάντηση με τον Πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. στη παρουσία της Γενικής Διεύθυνσης μας παρουσίασαν κείμενο που συμφώνησαν εκ των προτέρων ΕΠΟΕΤ/ΠΑΣΕ με την Γενική Διεύθυνση αντιδράσαμε έντονα και μετά από πολλές διαβουλεύσεις η διεύθυνση υποχώρησε σε τρία σημεία. Δεσμεύτηκε να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, να αυξήσει το επίδομα σε €170 και να χρησιμοποιεί ωρομίσθιο προσωπικό σε ρόλο ΛΕΠ μόνο απογεύματα σαν  Τρίτη επιλογή. Η ΣΗΔΗΚΕΚ επέμενε στις θέσεις της και όταν διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια συζήτησης, με έντονη την πίεση να υπογραφεί «εδώ και τώρα» δηλώσαμε ότι θα πάμε στα συλλογικά όργανα. Αυτό έγινε ενώπιον όλων και μας εκπλήττει  πόσο δύσκολα με επίσημε ανακοινώσεις συντεχνίες παραπληροφορούν.

Απόδειξη τούτου και έχοντας σαν γνώμονα την ενότητα ζητήσαμε από τις άλλες συντεχνίες την επόμενη ημέρα να συναντηθούμε για να τους εξηγήσουμε ότι δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε από κάποια θέματα αρχών, που όπως μας έλεγαν ήταν  και δικές τους αρχές. Το ίδιο κάναμε και με τον πρόεδρο του Δ.Σ. Παρ’ όλα αυτά οι άλλες δύο υπόγραψαν συμφωνία. Δικαίωμα τους όμως είναι και δικό μας δικαίωμα να  εξηγήσουμε και να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας κυρίως εξηγώντας τες στο προσωπικό. Γι’ αυτό άλλωστε δημιουργήσαμε εργατική διαφορά και ζητήσαμε την μεσολάβηση του Υπουργείου Εργασίας.

Όμως για να καταδείξουμε τα κίνητρα αυτής της συμφωνίας θα τελειώσουμε όπως αρχίσαμε με τις χθεσινές ανακοινώσεις.

Αφού όλοι συμφώνησαν, η ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) έθεσε εκ  νέου το θέμα της Telefon καλώντας το Συμβούλιο να μην υλοποιήσει τη συμφωνία και να επανεκτιμήσει την κατάσταση μετά την λειτουργία των δικών μας καταστημάτων.

Η ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ σέβεται και τιμά όλες τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και τις απόψεις που εκφράζουν. Όμως είναι αναγκαίο να διερωτηθούμε όλοι αν με το να τορπιλίσουμε τη συμφωνία για τα Cytashop με εφικτές απόψεις και λύσεις θα λύσουμε τα χέρια του Διοικητικού Συμβουλίου της Cyta  να προχωρήσει ανεμπόδιστα σε συνεργασία με Ιδιωτικές Εταιρείες και στο τέλος της ημέρας βασικές εργασίες να γίνονται εντελώς από ιδιωτικά χέρια!!!

Η ΣΗΔΗΚΕΚ(-ΠΕΟ)-Cyta συνεργάσθηκε και θα συνεργασθεί για την λήψη των αναγκαίων μέτρων για αντιμετώπιση του ανταγωνισμού. Μια σωστή συμφωνία για συνεργασία με αλυσίδα καταστημάτων που δεν επηρεάζει τα cyta-shop θα είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

Ας μας πουν τώρα ποια συντεχνία διαφύλαξε τον δημόσιο χαρακτήρα της cyta και ποιες τοποθετήθηκαν με σαφήνεια υπέρ της Μετοχοποίησης/Ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού.

Παρ’ όλα αυτά θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την ενότητα γιατί πιστεύουμε ότι είναι θέμα ευθύνης για όλους μας.