Προς τους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου

Διανύουμε μια περίοδο Παγκόσμιας Οικονομικής κρίσης η οποία έχει επηρεάσει και την χώρα μας. Οι οικονομίες όλων των χωρών της Ε.Ε. επηρεάστηκαν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό με αποτέλεσμα να παίρνονται σκληρά μέτρα για αντιμετώπιση των επιπτώσεων στη βάση των δεικτών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας που απαιτούνται από την ίδια την ένωση.

Σ’ όλες σχεδόν τις χώρες μη εξαιρουμένων των μεγάλων (Γερμανία, Γαλλία) τα σκληρά μέτρα επηρεάζουν κυρίως τους εργαζόμενους.

Στην Κύπρο λήφθηκαν έκτακτα μέτρα για στήριξη των βασικότερων κλάδων που επηρεάστηκαν (κατασκευές, τουρισμός) και συζητείται με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους πακέτο μέτρων που θα μας βγάλει από την κρίση.

Κύρια θέση της ΠΕΟ και του συνδικαλιστικού κινήματος ήταν να μην υποστούν μονομερώς τις επιπτώσεις οι εργαζόμενοι.

Μέσα στα πλαίσια του διαλόγου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χειρίστηκε προσωπικά το θέμα που αγγίζει τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και αφορά τις συντεχνίες που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους σ’ αυτό.

Στη σύσκεψη που κάλεσε και συμμετείχαν οι Συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ αφού παρουσίασε τα δεδομένα, τις γενικότερες προσπάθειες της κυβέρνησης και το πακέτο μέτρων όπως διαμορφώθηκε τόνισε ιδιαίτερα την κοινωνική ευαισθησία που πρέπει να μας διακρίνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Ακολούθως έθεσε προς συζήτηση τα θέματα της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης, της μείωσης των οργανικών θέσεων στο Δημόσιο τομέα,  της πιθανότητας κάποιου είδους συνεισφοράς των εργαζομένων στο Δημόσιο και ζήτησε την χωρίς δεσμεύσεις έναρξη διαλόγου για το σχέδιο σύνταξης με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται. Παρουσιάστηκε επίσης έτοιμος να συζητήσει το περιεχόμενο της στόχευσης των κοινωνικών επιδομάτων.

Εξήγησε τα μέτρα που παρέχονται για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τις σκέψεις για φορολόγηση του πλούτου και της μεγάλης ακίνητης  περιουσίας και συναίνεσαι στο αίτημα για παροχή αντισταθμιστικών κοινωνικών μέτρων από την εφαρμογή υποχρεωτικών  από την Ε.Ε. φορολογιών.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ανάλαβαν την υποχρέωση να συζητήσουν όλα τα θέματα που τέθηκαν και να επανέλθουν με τις θέσεις τους. Ως εκ τούτου πραγματοποιήθηκαν κοινές συναντήσεις με αποκορύφωμα πανσυνδικαλιστική σύσκεψη κατά τις οποίες ανταλλάγηκαν απόψεις σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης ενιαίας θέσης με την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών όλων των Συντεχνιών. Από τις συσκέψεις διαφάνηκε ότι το υπεύθυνο συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου είναι έτοιμο να ανανεώσει χωρίς κόστος τις συλλογικές συμβάσεις και να συζητήσει με καλή θέληση τα άλλα θέματα νοουμένου ότι θα συμφωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πακέτο που θα καταδεικνύει ότι θα συνεισφέρουν και οι έχοντες και κατέχοντες.

Η ΠΕΟ με υπευθυνότητα, σοβαρότητα αλλά και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους, θα χειριστεί τις εξελίξεις καθοδηγούμενη από την θέση ότι είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της οικονομίας και οι επιπτώσεις από την κρίση, με το λιγότερο δυνατό κοινωνικό κόστος και με αποφάσεις που θα στηρίζονται στην κοινωνική ισορροπία και την αλληλεγγύη.

Από την ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ

27 Μαΐου 2010