Η αρχή του τέλους του Συνεργατισμού στην Κύπρο - Η οικτρή αποτυχία της ηγεσίας του Συνεργατισμού

Εδώ και ένα χρόνο περίπου όταν κορυφώνονταν οι συζητήσεις για το τραπεζικό σύστημα , ο συνεργατισμός μέσα από τις συνελεύσεις των εταιρειών του έβαζε τις κόκκινες του γραμμές  προκειμένου ο συνεργατισμός να παραμείνει πιστός στα ιδανικά του και στην υπηρεσία του λαού και να μην μετατραπεί σε καθαρά εμπορική τράπεζα.

Σήμερα όλα αυτά όχι μόνο ξεπεράστηκαν  αλλά πολύ χειρότερα άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του με την κρατικοποίησης του, κάτι που μέχρι πρότινος θεωρείτο αιτία πολέμου και δεν μπήκε καν στις κόκκινες μας γραμμές.

Με την προσφιλή μέθοδο  του «δόγματος του σοκ» - και αφού εξασφάλισαν από την ηγεσία του συνεργατισμού ότι δεν θα υπάρξει δυναμική αντίδραση των 400 χιλ. συνεργατιστών σέρβιραν δια της ψιθύρου το ενδεχόμενο να υπάρξει  κόστος δανεισμού 10% για να υποχωρήσουν στην κρατικοποίηση και να παρουσιάζεται στους συνεργατιστές ,τους οποίους φαίνεται θεωρούν αφελείς , σαν μεγάλη επιτυχία.

Το γεγονός ότι το κράτος με 1.5 δισεκατομμύρια, πήρε κατ απαίτηση της τρόικα το 99% των μετοχών, την ώρα που  το κράτος ήδη οφείλει στα ιδρύματα 2 δις. και την ώρα που οι καταθέτες του συνεργατισμού έχουν κατατιθέμενα 15 δις και θα κατέχουν μόλις το 1%  είναι ενδεικτικό της μεγάλης απάτης και κλοπής  του συνεργατισμού.  Και ας διαλαλεί η ηγεσία του συνεργατισμού ότι τα πράγματα θα σταματήσουν εδώ και ότι θα δοθεί η ευκαιρία στο συνεργατισμό να αγοράσει ο ίδιος τις μετοχές αυτές. Τί μεγάλη αφέλεια και τι κοροϊδία προς τα μέλη τους .Αλήθεια ,είναι κανείς που πιστεύει ότι η τρόικα που πιέζει για πώληση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών (ΑΤΗΚ-ΑΗΚ-ΑΛΚ) που όχι μόνο δεν είναι βάρος στα κρατικά ταμεία, αλλά δίνουν εκατομμύρια ,θα αφήσει να περιμένει πότε θα μπορέσει ο συνεργατισμός να είναι σε θέση να αγοράσει 1.5 δις μετοχές στην τιμή των 2.25 δις. ή θα απαιτήσει την άμεση δημοπράτηση τους για να εισρεύσουν στο κράτος αυτά τα χρήματα που τόσο πολύ καίγεται.

Μέσα σε τέτοιο περιβάλλον ο Συνεργατισμός δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής, παρά τις πρόνοιες  στη συμφωνία για απαγόρευση πώλησης των μετοχών μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ότι δεν κατάφερε το πρώτο Γιούρο Γκρούπ με το γενικό κούρεμα, που ουσιαστικά θα έπαιρνε χρήματα από τον συνεργατισμό (και τον κάθε μικροκαταθέτη) και θα τα έδιδε στις προβληματικές εμπορικές τράπεζες και που ορθός όλη η κοινωνία το απέρριψε, το κατάφεραν τώρα παίρνοντας ολόκληρο το συνεργατισμό.

Αυτό που πιστεύω εγώ σαν συνεργατιστής είναι ότι εδώ και καιρό το τραπεζικό κατεστημένο της Κύπρου και όχι μόνο είχαν τον συνεργατισμό στο στόχαστρο γιατί  ήταν ο αποτελεσματικός κυματοθραύστης  στο τσουνάμι της τοκογλυφίας τους .

Να λοιπόν η μεγάλη , η ανεπανάληπτη ευκαιρία του εμπορικού τραπεζικού συστήματος της Κύπρου να αγοράσουν σε τιμή ευκαιρίας το συνεργατισμό.

Και εμείς οι αφελείς συνεργατιστές να ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε.

Φυσικά στην συμφωνία με την τρόικα υπάρχουν και άλλα σημεία τα οποία όλο και απομακρύνουν το συνεργατισμό από το σκοπό και ρόλο του στην κοινωνία. Αξίζει πιστεύω τον κόπο να αναφέρουμε τα κυριότερα:

  1. Μείωση των συνεργατικών εταιρειών σε 18 με τη δημιουργία τεράστιων σε έκταση εταιρειών με πρακτικά λειτουργικά προβλήματα, πιστεύω ανυπέρβλητα. Φανταστείτε μόνο την επαρχία Πάφου από τη Γεροσκήπου μέχρι τον Πύργο με μία μόνο εταιρεία. Ο συνεργατισμός χάνει το κύτταρο του, που είναι ο τοπικός του χαρακτήρας και γίνεται απρόσωπος και αγνώριστος στο κάθε μέλος. Αυτό, όσο και αν δεν ειπώθηκε ποτέ ,θα επιφέρει δραματική μείωση των υποκαταστημάτων σε όλες τις εταιρείες με αποτέλεσμα η μισή τουλάχιστο ύπαιθρος να μείνει χωρίς υποκαταστήματα. Η υιοθέτηση σχεδίου πρόωρης αποχώρησης υπαλλήλων είναι αδήριτη ανάγκη  και ήδη συζητείται  με την Κ.Τ. και ας ελπίσουμε ότι θα εξευρεθεί ο αναγκαίος αριθμός.
  2. Κατάργηση των εκλεγμένων επιτροπών του κάθε ΣΠΙ και  διορισμένοι πλέον από τη κυβέρνηση αξιωματούχοι θα ασκούν τα τυπικά καθήκοντα μιας επιτροπής. Και αναφέρω τυπικά γιατί πλέον όλες οι εξουσίες μεταφέρονται στη Κ.Τ. και προσθέτω εγώ στην Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα και στον κάθε Μάριο Τράγκι που θα ασκεί ένα εποπτικό ρόλο όπως και στις εμπορικές τράπεζες. Έχουν γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια τα κεφαλαιώδη ζητήματα της εταιρικής διακυβέρνησης που τα προηγούμενα χρόνια τα ΣΠΙ αφιέρωσαν χρόνο κόπο και αρκετά χρήματα.
  3. Καταργείται η μέχρι πρόσφατα πάγια αρχή του Κεντρικού Φορέα «κάθε μέλος μία ψήφος».
  4. Τα ΣΠΙ θα ασκούν την αρχή κάθε μέλος μια ψήφος μέσω της συμμετοχής τους σε «holding company» της οποίας και θα κατέχουν το 100% των μετοχών και η οποία «holding company» θα κατέχει το 1% του κεφαλαίου του Κ.Φ.
  5. Το Υπ. Οικονομικών γίνεται ο κύριος μέτοχος και ιδιοκτήτης της Τράπεζας/ΚΦ κατέχοντας το 99% των μετοχών και ως εκ τούτου θα απολαμβάνει τα κέρδη και ζημιές και θα διορίζει ανεξάρτητα μέλη στο συμβούλιο της Τράπεζας /Κ.Φ.
  6. Το μέχρι τώρα ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΣΠΙ ανατρέπεται και πλέον όλα ανήκουν στην Τράπεζα/Φορέα.
  7. Όσες από τις νέες 18 εταιρείες φανεί μετά από κάθε τριμηνιαία έκθεση ότι αποκλίνουν από τους στόχους και δείκτες θα συγχωνεύονται με άλλη εταιρεία.
  8. Και το μεγαλύτερο παράδοξο. Οι συγχωνεύσεις στην κάθε υφιστάμενη εταιρεία θα εγκριθούν από γενικές συνελεύσεις των μελών που θα έχουν μπροστά τους για ψηφοφορία  μια επιλογή μόνο. Να εγκρίνουν τις συγγενεύσεις. Διαφορετικά θα κλείνει όποιο ΣΠΙ η συνέλευση απορρίψει την πρόταση για συγχώνευση. Ζήτω η δημοκρατία. Θέλουν δηλ. να ρίξουν όλο το βάρος για την αρχή του τέλους στα μέλη μέσα από κάθε συνέλευση για να είναι και το άλλοθι τους. Για μένα θα ήτα εντιμότερο αυτό να γίνει με νομοθεσία όπως έγινε και με την μετατροπή των ΣΠΙ σε ΛΤΔ εταιρείες.

Όλα τα πιο πάνω κατά τη δική μου εκτίμηση, γνωρίζοντας μάλιστα τις περιστάσεις και συνθήκες που επικρατούν και τι δυσκολίες είχαν να αντιμετωπίσουν δεν δίνουν κανένα δικαίωμα ή δικαιολογία στη διαπραγματευτική ομάδα του συνεργατισμού να μιλά για επιτυχία αλλά πολύ περισσότερο για ευοίωνο μέλλον.

Η μια δικαιολογία ότι δεν αποτελούσαν μέρος της διαπραγματευτικής ομάδας και στα πλείστα θέματα δεν εισακούοντο δεν μπορεί να σταθεί. Αγαπητοί κύριοι είχατε πίσω σας 400 χιλ. κύπριους συνεργατιστές έτοιμοι να σας δώσουν όση δύναμη θέλατε για να πετύχετε. Προτιμήσατε την εύκολη οδό της ησυχίας και της παράδοσης .

Η άλλη δικαιολογία που ακούστηκε σαν πλεονέκτημα ότι δηλ. αν ο συνεργατισμός ανακτήσει όλο το χρήμα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τότε δεν θα χρειαστεί καν το δάνειο και ότι ανοίγεται έτσι πεδίον δόξης λαμπρό για εισροή χρημάτων, ουέ κι αλοίμονο. Θα μετατραπεί ο συνεργατισμός στον πιο στυγνό τραπεζικό οργανισμό, που θα ξεπουλά όχι απλά περιουσίες αλλά την πρώτη κατοικία ως επί το πλείστον και είναι ο τρόπος που θα τον απαξιώσει ο κόσμος .

Δεν ισχυρίζομαι με κανένα τρόπο ότι όλα στο συνεργατισμό βαίνουν καλός. Γνωρίζω και για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και για όλα τα κακός έχοντα που δεν είναι σωστό δημόσια να λέγονται. Να καταντά όμως ο αποδιοπομπαίος τράγος της τραπεζικής κατάστασης και να αντιμετωπίζεται χειρότερα και από τις εμπορικές τράπεζες που εγκλημάτησαν αυτό είναι ασυγχώρητο και εγκληματικό.

Ο συνεργατισμός οδηγείται προς ιδιωτικοποίηση .

Αλίμονο στις γενιές που θα επακολουθήσουν χωρίς το συνεργατισμό.

Αγαπητοί Φίλοι Συνεργατιστές. Ποτέ δεν είναι αργά. Ας απορρίψουμε όλοι μέσα από τις συνελεύσεις την συμφωνία αυτή. Διερωτούμαι αν κανείς από εμάς τους τοπικούς αξιωματούχους του συνεργατισμού θα τολμήσει ενώπιων των μελών του να εισηγηθεί αυτό το έκτρωμα για ψήφιση.

Καμιά τρόικα και καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να κλείσει συλλίβδην αυτό το μεγάλο συνεργατικό κίνημα με το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα να αιμορραγεί και με 400χιλ.συνεργατιστές έτοιμους για δυναμικό αγώνα.

 

ΣΥΜΟΣ ΕΥΤΥΧΙΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΠΕ ΠΙΣΤΕΩΣ.

ΣΗΜ: οι πιο πάνω απόψεις είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν τις απόψεις της εταιρείας μου.