Η «Κυβερνώσα Βουλή» ...

Με αφορμή την πρόσφατη περιπέτεια των προϋπολογισμών του Ρ.Ι.Κ. και την όλη στάση που κράτησε η πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων, (εκτός του ΑΚΕΛ) επανήλθε στην επικαιρότητα η προσπάθεια αυτής της πλειοψηφίας, ως «Κυβερνώσα Βουλή» να διαβρώσει τους εργατικούς θεσμούς από τη μια και τις  κατακτήσεις, από την άλλη. Μια προσπάθεια που γίνεται συγκαλυμμένα, με το πρόσχημα του συνταγματικού δικαιώματος του κοινοβουλίου για έλεγχο, ενώ κάμνει και πολύ προσεκτική επιλογή των περιπτώσεων στις οποίες θέλει να ασκήσει αυτό τον έλεγχο.

Για παράδειγμα το ΡΙΚ έχει επιλεγεί πρώτον για προειδοποιηθεί για το πώς θα ... πρέπει να λειτουργήσει κατά την επερχόμενη περίοδο όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές και δεύτερο για να διαβρωθεί η εικόνα του στη συνείδηση του λαού, ώστε να ενδυναμωθεί περισσότερο εκείνη των ιδιωτικών καναλιών, μετατοπίζοντας έτσι προς αυτά την περισσότερη διαφημιστική πίττα, με αντάλλαγμα την ανάλογη προβολή αυτών των κομμάτων ή προσώπων.

Το «σπάταλο ΡΙΚ, η κακοδιαχείριση των οικονομικών του από το Δ.Σ., η κομματικοποίηση του», είναι τα συνθήματα που προβλήθηκαν πρόσφατα στην επιχειρηματολογία τους, άσχετα εάν η πραγματικότητα είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια και για πρώτη φορά στα χρόνια λειτουργίας του, το Ίδρυμα μείωσε κατά κάποια εκατομμύρια τους προϋπολογισμούς του, αναβαθμίζοντας μάλιστα ποιοτικά και τα προγράμματα του.

Ως ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ είμαστε η μόνη συνδικαλιστική Οργάνωση στο ΡΙΚ, που στήριζε τον αγώνα των εργαζόμενων τόσο για να περάσει ο προϋπολογισμός στη Βουλή και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, όπως και για να στηριχθεί η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.  Θέση διαχρονική που ίσχυε ακόμα και σε εποχές όπου το κατεστημένο στο ίδρυμα, «απαγόρευε» ουσιαστικά στην ΠΕΟ να δραστηριοποιείται συνδικαλιστικά.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι τους τελευταίους 3 μήνες, με ανάλογες αποφάσεις της ίδιας πλειοψηφίας, «κτυπήθηκαν» οι εργασιακές σχέσεις και οι θεσμοί. Τον Ιανουάριο άφησε για ένα ολόκληρο μήνα τα σχολεία χωρίς αντικαταστάτες εκπαιδευτικούς, αφού δεν ενέκρινε προνοούμενο σχετικό κονδύλι, το Φεβρουάριο κατέθεσε πρόταση για επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης στο Δημόσιο και Ημιδημόσιο Τομέα στο 64ο έτος, (για να αφήσει χιλιάδες νέους άνεργους), χωρίς να προηγηθεί καμιά διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και το Μάρτιο άφησε 400 οικογένειες εργαζόμενων στο ΡΙΚ και άλλους πολλούς συνεργάτες, χωρίς μισθό.

Αυτή είναι η «Κυβερνώσα Βουλή». ... Ας την κρίνει ο καθένας.